Motivul pentru care planul de eficientizare a CE Oltenia a eșuat

CE Oltenia nu va reuși să scadă cu 2.4 miliarde cheltuielile totale la nivel de unitate până în 2020, așa cum și-a propus. O parte din aceste economii urmau să fie realizate din concedierea celor 5000 de salariați, așa cum prevedea planul inițial, aprobat de supraveghetori și acționari. Cum după negocierile cu sindicatele, numărul disponibilizărilor pentru 2016 a scăzut de la 2000 la 500 la care se vor mai adăuga, poate, 300-400 de plecări voluntare, nu se va putea efectua acel echilibru între venituri și cheltuieli.
Managerul CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, a specificat într-un comunicat de presă că țelul său nu este acela de a reduce din personal ci de a crea un echilibru în unitate, dată fiind situația actuală de pe piața de energie, unde CE Oltenia nu prea mai are loc. Asta le-a transmis și sindicatelor la ședința de negocieri. "La începutul intâlnirii, președintele Directoratului, Laurențiu Ciobotarica, a prezentat situația financiară a companiei în contextul actual al pieței de energie și a subliniat faptul că obiectivul măsurilor de eficientizare și restructurare a companiei nu este reducerea numarului de personal, ci asigurarea echilibrului bugetar pentru continuitatea și eficiența economică a activității. Având în vedere pierderile cumulate de peste 1,65 miliarde lei înregistrate în ultimii doi ani, este imperios necesară pastrarea proporției corecte a cheltuielilor cu personalul în perioada 2016-2020. Pentru această perioadă se estimează o reducere a cheltuielilor totale cu 2,4 miliarde lei", a transmis administrația CE Oltenia, printr-un comunicat de presă.
O parte din aceste reduceri de cheltuieli la nivel de CE Oltenia se puteau face dacă planul inițial, așa cum a fost conceput, era dus până la capăt. Numai că sindicatele nu au dorit sub nicio formă ca salariații să plece din companie fără protecție socială și, astfel, vor pleca de la CE Oltenia cel mult 1000 de salariați, în condițiile în care oamenii vor fi tentați, așa cum cred chiar și sidicaliștii, de cele 8 salarii medii brute pe unitate oferite de companie la plecare. Cu toate acestea, conducerea CE Oltenia se bucură că la negocierea concedierilor colective au ajuns la un consens cu sindicatele."Conducerea CE Oltenia apreciază poziția comună a partenerilor sociali în consens cu cea a administratiei, astfel încât criteriile și condițiile de disponibilizare negociate să nu dezavantajeze nici salariații, nici compania. Încă o dată, conducerea și sindicatele au arătat că atitudinea constructivă, dialogul și solidaritatea sunt cele mai eficiente căi de soluționare a problemelor companiei și că nu există decât o singură cale de urmat: cea în care interesele companiei și ale salariaților să primeze", se mai arată în comunicatul de presă.

Vizualizări: 1,422

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: