Munceşte în agricultură ca să-şi întreţină pasiunea pentru cai

Un localnic din comuna Stăneşti, pasionat de creşterea cailor, va organiza, de Florii, un eveniment inedit. Localnicii comunei vor avea parte duminică, 9 aprilie, de o sărbătoare cu totul deosebită. De „Pastorala Floriilor” se vor organiza concursuri şi întreceri sportive, va fi muzică populară, dar şi o paradă a cailor, acţiune gândită de un localnic al satului Obreja, a cărui mare pasiune sunt caii.

„Pastorala Floriilor” are loc la Stăneşti, duminică, 9 aprilie. Autorităţile locale se pregătesc de zor de ziua comunei, zi sărbătorită încă din anul 1996. „În fiecare an, de Florii, au loc la noi în comună manifestări cultural-artistice şi întreceri sportive. O să fie o paradă a portului popular şi o paradă cu cai şi atelaje. Vor participa «Doina Gorjului» şi «Maria Lătăreţu», avem invitat special pe Florin Mărgărit de la Bucureşti, care este fiu al satului”, a spus primarul Ştefan Blideanu.

Parada costumelor populare şi a cailor

Tot duminică sunt programate două parade, una a costumelor populare şi o paradă a celor mai frumoşi cai din localitate. Ideea i-a aparţinut unui cetăţean pasionat de cai, Constantin Fîcea. Tânărul creşte cai de mic copil, iar animalele sunt marea lui pasiune. În prezent, are în curtea lui doi cai de toată frumuseţea. „Unul este fătat la mine în curte, iar pe celălalt l-am cumpărat în urmă cu aproape un an. Cel crescut de mine are şase ani, cel cumpărat are trei ani. Tatăl meu a avut şi el o pasiune tot pentru cai, caii frumoşi i-au plăcut, fiind la mine în curte, am fost şi eu atras. Cel mic bate spre frizian, este corcitură de frizian, cel mare este piţan de-al nostru de zonă”, spune Constantin Fîcea. Cei doi cai nu vor fi însă singura atracţie a paradei.

Nu foloseşte caii la muncă

Tânărul va mai ieşi la paradă şi cu o trăsură pe care a achiziţionat-o în urmă cu câteva luni din zona Hunedoarei. Toate din pasiune, din plăcerea de a avea un atelaj la care să pună cei doi cai. „Pentru mine nu este costisitor să-i întreţin, dacă este o pasiune nu mi se pare că este costisitor. De curând am achiziţionat şi o trăsură, am cumpărat-o de prin părţile Hunedoarei. Mi-a plăcut mie, vreau să mă plimb eu. Eu ţin caii nu pentru a face munca cu ei, caii sunt pasiunea mea, îi iubesc. Nu-i muncesc. Pentru muncă am tractor, am utilaje. Caii îi pun doar la trăsură şi mă plimb cu ei”, mai spune Constantin Fîcea. Bărbatul mărturiseşte că pasiunea lui nu este tocmai ieftină sau uşoară. Munceşte din greu în gospodărie, asta pentru că, pe lângă cei doi cai, bărbatul se mai ocupă şi cu creşterea vacilor. Ba chiar primeşte fonduri europene pentru creşterea animalelor. „Dacă ar fi să-i vând, nu i-aş da fără 2.500 de euro pe amândoi. Sunt cai întreţinuţi, puternici. Am dat 6.000 de lei numai pe hamuri. Fiecare cu goangele lui, asta este pasiunea mea. Şi pe trăsură am dat mulţi bani. Eu lucrez particular în construcţii, dar îmi place agricultura. La noi vitele sunt de bază. Am şi un proiect pe fonduri europene, îmi plac animalele. Mai sunt cai în comună, dar nu mai e ce era odată. Numai aici la noi în zonă, în satul Obreja, erau în jur de 40-45 de cai, acum nu sunt mai mult de zece cai în tot satul. Nu mi-e teamă de ei, am crescut cu ei, sunt Şoimul şi Amigo, se joacă, sar, se îmbrăţişează, fac un adevărat spectacol”, mai spune Constantin Fîcea, din Stăneşti. În prezent, în toată comuna Stăneşti mai sunt în jur de 200 de cai, spun autorităţile locale.

Galerie foto


Vizualizări: 9,435

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: