Muncitor accidentat grav la o balastieră de lângă Sadu

Un grav accident de muncă s-a produs ieri la o balastieră de pe malul Jiului, în zona Castrului Roman, un gorjean de 35 de ani fiind la un pas de a-şi pierde viaţa. Cristian Barbu a fost prins de o bandă ce transporta piatră şi lovit de un tambur, loviturile suferite fiind extrem de grave, medicii fiind sceptici cu privire la evoluţia acestuia.

Cristian Barbu are o vechime de doar două săptămâni la actualul său loc de muncă din cadrul firmei Delta ACM. Firma şi-a deschis o balastieră la Bumbeşti Jiu, bărbatul rănit acum fiind angajat la mijlocul lunii trecute pe post de sudor. Barbu nu avea însă ieri nimic de sudat şi, în consecinţă, trebuia să supravegheze câţiva metri de bandă care transportă piatra dintr-un loc în altul, pentru a fi mărunţită şi sortată ulterior. Operaţiunea nu a fost însă una deloc simplă pentru că o clipă de neatenţie aproape că l-a costat viaţa pe acesta.

Primul ajutor, dat de colegi

Bărbatul era singur în momentul în care s-a produs accidentul de muncă, ceilalţi colegi ai săi având treabă în incinta balastierei, dar în alte sectoare. Aceştia au observat că la un moment dat banda s-a oprit brusc, lucru care i-a alertat. Când au venit la locul în care s-a produs incidentul l-au găsit pe Cristian Barbu zăcând între bandă şi un tambur care îl lovea mereu. „Era prins sub tambur, cu cap cu tot. Nu am putut să trag de el să-l scot, dar a venit un coleg şi a adus un flex cu care am tăiat banda. M-a ţinut un coleg pe mine şi am reuşit să-l trag de sub bandă, altcineva a sunat la 112 şi l-am scos afară. Horcănea, dar era lovit rău. I-am făcut respiraţie gură la gură, dar eu nu am putut să îl ajut mai mult. A venit salvarea de l-a luat ca să-l ducă la spital”, spune colegul salvator care doreşte să îşi păstreze anonimatul. „Mi-e atât de rău după ce trecui prin toate astea că fumai 18 ţigări în mai puţin de o oră. Credeţi-mă că nu vreau nici să-mi mai aduc aminte ce am făcut, dar să mai mă întrebe şi prietenii cum a fost”, spunea bărbatul, marcat vizibil de cele întâmplate.

Vestea producerii accidentului de muncă s-a răspândit repede printre ceilalţi muncitori, care ieri s-au rugat pentru sănătatea proaspătului lor coleg. „El a lucrat pe lângă bandă şi, din neatenţie sau altceva, l-a prins banda. Era lovit, flecit, vai de el, că doar l-a prins banda de tambur. Era negru la faţă, sper să se mai facă bine că are şi el doi băieţi acasă şi sunt mici amândoi. Soţia nu-i lucrează, e vai şi amar, de abia venise aici să lucreze”, spune Lucian Pârvulescu, unul dintre salariaţii balastierei. Un reprezentant al firmei spune însă că bărbatul nu trebuia să se apropie atât de mult de bandă decât dacă dorea să treacă peste ea, deşi nu are voie la aşa ceva. „Efectiv nu avea ce să caute acolo. Banda era în mişcare, nu avea ce să caute acolo. Ce să facă acolo? Să treacă peste bandă, pe sub? Nu se trece pe acolo, e ca şi cum te-ai băga singur în gura lupului, dacă asta a vrut să facă”, a menţionat Ion Badea.

Inspectorii au constatat accidentul de muncă

La faţa locului au venit şi reprezentanţi ai Parchetului, dar şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, inspectorul şef adjunct Simona Dumitraşcu spunând că muncitorul nu ar fi avut intenţia să traverseze banda şi că accidentarea sa este considerată accident de muncă. „Este accident de muncă, da, cu siguranţă. Muncitorul a fost prins între rola de presare şi covorul superior al benzii. Se pare că încerca să bată cu un ciocan în coşul pe care venea materialul ce trebuia spart în concasor şi s-a dezechilibrat. A fost tras apoi de bandă, din declaraţii nereieşind că ar fi intenţionat să treacă peste bandă. Vroia doar să elimine depunerile de pe perete prin loviturile date cu ciocanul, pentru ca lucrurile să meargă bine, dar, din păcate s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, menţionează adjuncta de la ITM Gorj.

Cristian Barbu a fost transportat la UPU Târgu Jiu, dar aici i s-a acordat primul ajutor de urgenţă şi, apoi, a fost transferat la o clinică din Craiova, medicii gorjeni neavând, din nou, aparatura necesară pentru a-şi putea face meseria aşa cum ar fi trebuit. Prognoza lor era destul de pesimistă cu privire la evoluţia stării de sănătate a bărbatului, şansele de supravieţuire ale acestuia fiind destul de reduse. Chiar şi dacă îşi mai revine, cel mai probabil, muncitorul nu va mai putea lucra la acelaşi loc de muncă pentru că riscă sechele majore după traumatismele suferite la piept şi cap.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: