Muriți, guvernul va trăi prin voi!

Morții sunt o binecuvântare pentru presă. Ce s-o mai tărăgănăm? Scrie direct la manualul de jurnalism: dacă există morți pe undeva, începi jurnalul sau ziarul cu ei. Nu doar că începi cu știrea aia, dar în știre spui prima dată câți au murit. Se înțelege, așadar, că morții sunt cei mai importanți. Cum tu, cel mai probabil, scoți un ziar sau un jurnal privat, care se supune principiilor comerciale, a doua chestie care rezultă de aici este că moartea vinde.

Dar moartea nu face bine doar presei. Din ce-am văzut zilele astea, face bine și politicii. Tot mai priceput în consolidarea imaginii sale atent construite (ca să nu zic direct cultului personalității), Victor Ponta o fi aflat el târziu de accidentul din Muntenegru, din cauza baschetului, dar ulterior nu a ratat nici o ocazie să bocească public, televizat și chiar în conferințe de presă, pe mormântul românilor morți în prăpastie. De parcă uriașa compasiune a guvernului, începând cu șeful lui, nu ar fi fost de ajuns de mișcătoare, Victor Ponta a mai mutat o dată, prostește și decisiv: a declarat o zi de doliu național. Poți să-i zici ceva? Poți să te superi pe el? Nu prea poți, au murit totuși 18 oameni, spunând că Ponta este un ipocrit care suge tot ce se poate, la nivel de PR, din astfel de tragedii, ar fi nasol. Ei, lasă, că am spus-o eu. Au existat și tragedii mai mari în istoria acestei țări și nu s-a gândit nimeni să înmormânteze victimele cu onoruri militare. Poți trata tragedia cu decență și atât, făcând ce este nevoie și atât. Repet, făcând, nu vorbind despre ce-ai făcut și cum ai făcut.

Mai ales că vorbitul îți poate aduce prejudicii grave de imagine. Uitați-vă la ministrul Apărării, Mircea Dușa, de pildă. Care a spus ieri, în direct la toate televiziunile, această frază plină de miez, incredibilă pentru cineva care are o funcție de conducere nu la nivel național, dar și la consignație: ”vom efectua și zborul cu cadavrele neînsuflețite ale celor decedați”. Ce ziceți, stimați telespectatori, despre acest pleonasm triplu reușit de un ministru al României? Mie mi se pare că se putea și mai bine. Ar fi putut, de pildă, să zică: ”vom efectua facerea zborului prin aer cu trupurile neînsuflețite ale cadavrelor moarte ale decedaților defuncți sucombați trecuți la cele veșnice răposați pieriți care au dat colțul și acum sunt țepeni”. Fie-le țărâna pământului ușoară!

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: