MUŞETEŞTI: Zeci de decese la două-trei naşteri

An de an, comuna Muşeteşti îşi pierde din locuitori. Lipsa locurilor de muncă în zonă şi numărul mic de naşteri au condus la o scădere dramatică a numărului cetăţenilor. Anual câteva zeci de persoane mor, iar naşteri sunt doar două-trei. Satul Arşeni este cel mai slab populat, numărând la această dată circa 20 de familii.

Lipsa investitorilor în zonă, dar şi reducerile de personal care s-au efectuat la Uzina Mecanică Sadu au condus la scăderea numărului cetăţenilor din Muşeteşti. În urmă cu câţiva ani, circa 90% din cetăţenii activi ai comunei, echivalentul a circa 1200 de persoane, lucrau în cadrul uzinei. Acum doar între 100 şi 150 de persoane mai muncesc în această unitate. Rămaşi fără venit, o parte din cetăţeni au luat calea străinătăţii. Acum, comuna mai numără puţin peste 1900 de cetăţeni.  „Comuna are opt sate, se întinde pe o suprafaţă foarte mare, numai pe drumul judeţean avem 8,5 km, linie aproape dreaptă. Fiecare sat are între 2 şi 4 km. Motivul pentru care ne confruntăm cu această situaţie este dezvoltarea economică, nu sunt locuri de muncă în comună, nu este o economie bine dezvoltată. Pe timp ce trece, numărul cetăţenilor se reduce, cred că şi Uzina Sadu a fost de bun augur pentru cetăţenii din comuna Muşeteşti, numărul salariaţilor de la Uzina Sadu s-a redus şi oamenii au plecat să caute de muncă în alte părţi”, a declarat Ion Ciobea, primarul din Muşeteşti.

Mulţi mor, puţini se nasc

Numai anul trecut 56 de cetăţeni ai comunei au decedat, în schimb având loc doar câteva naşteri. Mare parte dintre cetăţenii satelor arondate comunei sunt persoane vârstnice. „După ultimul inventar făcut statistic acum mai avem 1940 de cetăţeni, în condiţiile în care acum vreo 5-6 ani erau vreo 2500 de cetăţeni pe raza comunei Muşeteşti. Populaţia este într-o scădere foarte mare şi naşteri avem foarte puţine. Două-trei naşteri pe fiecare an. Din punctul acesta de vedere, la natalitate stăm foarte prost. Majoritatea cetăţenilor au plecat în afară, bătrânii parte din ei au decedat, parte din ei au rămas singuri, sunt unii de care chiar noi avem grijă, care nu mai au niciun Dumnezeu, nu mai au copii, nu mai au nimic. Ne ducem cu ajutoare, cu întreţineri, cu spitalizări, cu ce putem”, a mai spus primarul Ion Ciobea. 

SATE

Din comuna Muşeteşti fac parte opt sate: Gămani, Grui, Bârcaciu, Sârbeşti, Pădureni, Larga, Larga Stănceşti şi Arşeni. Cei mai puţini cetăţeni sunt în satul Arşeni, acolo vieţuiesc doar 20 de familii.     

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: