NASA oferă 20.000$ pentru proiectul WC-ului lunar

NASA vrea să revoluționeze mersul la toaletă al astronauților care este destul de dificil în spaţiu. Agenția oferă 20.000$ celui care va proiecta WC-ul lunar care trebuie să respecte anumite cerinţe speciale.

NASA are nevoie de o toaletă nouă pentru a merge pe Lună, una care să funcționeze atât în ​​microgravitate cât și pe suprafața lunară. Agenția oferă 20.000 de dolari celui care va proiecta o toaletă spațială mai bună, pentru astronauții care vor fi trimiși pe Lună.  Ultima dată când oamenii au aterizat pe suprafața lunară, în decembrie 1972, toți purtau practic scutece. Prima toaletă de pe o navă spațială americană a fost proiectată la începutul anilor 80. „Defecare și urinare au fost aspecte deranjante ale călătoriilor spațiale de la începutul zborurilor cu echipaj uman”, se arată într-un raport NASA privind misiunile Apollo.

Aproape cinci decenii mai târziu, pe măsură ce SUA se pregătește să lanseze echipaj uman pe suprafața lunară până în 2024, agenția spațială speră să aducă puțin confort în viața astronauților.  „În timp ce ne pregătim pentru întoarcerea noastră pe Lună, nenumărate activități de echipare, adăpostire și de sprijin pentru viitorii astronauți sunt în desfășurare. Aceștia vor mânca și bea, ulterior urinând și defecând în microgravitate și gravitate lunară. În timp ce astronauții sunt în cabină vor avea nevoie de o toaletă care să aibă toate acele capacități ca și cele de pe Pământ”, se menționează în descrierea concursului de idei, desfășurat de NASA.

Deși toaletele spațiale există deja și sunt utilizate de exemplu, la Stația Spațială Internațională, acestea sunt proiectate doar pentru microgravitaţie. NASA caută un dispozitiv de generație următoare, care este mai mic, mai eficient și capabil să funcționeze atât în ​​microgravitate, cât și în gravitate lunară.

NASA caută un design care să cuprindă toată funcționalitatea unei toalete de pe Pământ. Cel puțin, echipajul care utilizează toalete lunare nu trebuie să fie expus la vid în timpul utilizării, iar proiectele de toaletă ar trebui să respecte anumite caracteristici.

Toaleta trebuie să fie ușor de curățat și întreținut și să fi pregătită pentru o nouă refolosire în cel mult 5 minute. Modelele de toaletă competitive vor fi ușor de utilizat de astronauți și ar trebui să conserve apa în timp ce rețin mirosurile. Puncte bonus vor fi acordate modelelor care pot capta vărsături fără a fi necesar ca membrul echipajului să pună capul în toaletă.

Vizualizări: 1,636

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: