Ne paşte primejdia!

Pentru prima dată un document oficial, Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România, semnalează ceea ce a semnalat şi analiza FMI, că peste câţiva zeci de ani vârsta de pensionare ar trebui să fie de 70 de ani dacă vrem să mai plătim pensiile.

Raportul subliniază faptul că acum ponderea pensionarilor în totalul populaţiei ţării nu trebuie să fie mai mare de 30%, cu condiţia ca imdeiat vîrsta medie de pensionare să fie stabilită la 65 de ani. În anul 2050, care pare pentru actualele generaţii destul de îndepărtat,  populaţia României se va reduce, dacă se păstrază indicele demografic actual şi în scădere, la  16,7 milioane de cetăţeni. După datele Institutului Naţional de Statistică, speranţa de viaţă a femeilor a fost în anul 2008 de 76,7 ani, iar a bărbaţilor de 69,5 ani.

Jucându-ne puţin cu cifrele, să ne închipuim că în anul 2009 vârsta de pensionare ar fi cea din 2050, de 70 de ani. La speranţa de viaţă de anul trecut ar însemna că majoritatea bărbaţilor ar muri înainte de pensionare adică, cinici fiind, am putea spune că ar contribui la salvarea sistemului de pensii prăbuşit, cuiruit şi hăcuit. O situaţie mai nenorocită decât cea semnalată de Raportul Comisiei prezidenţiale nici că am  văzut sau auzit! Documentul spune cu alte cuvinte că avem prea mulţi pensionari şi prea puţine persoane active care să contribuie la fondul de pensii, situaţie care nu s-a creat de ieri de alaltăieri, ci s-a perpetuat de 20 de ani.

În tot acest  timp, economia românească s-a prăbuşit încet, dar sigur, restrângând la cota de avarie domeniile generatoare de locuri de muncă în condiţiile în care sistemul privat pe care s-a mizat prea mult nu a fost capabil să absoarbă forţa de muncă disponibilă şi nici să creeze locuri de muncă suficiente pentru a ţine în picioare plătitorii de impozite la sistemul public de pensii. Cine este de vină- De vină suntem toţi, adică şi cei care ne-au condus în aceşti ani de degringoladă şi haos a întregului sistem  economico-social şi noi cei care i-am ales şi am răbdat mai ceva ca sub jugul Înaltei Porţi. Dacă România a ajuns să recunoască faptul că are prea mulţi pensionari cărora nu le mai poate plăti pensiile ar trebui să ne întrebăm ce-i de făcut- Să-i pui să nu muncească 10 zile pe lună nu se mai poate. Să le ceri să renunţe la 10% din pensie, iar nu e bine, că oricum e mică şi nu ajunge nici pentru medicamente. Să se recalculeze cele 200.000 de pensii speciale- Asta  se poate! Dacă cineva va avea voinţă politică şi tăria să reziste tuturor presiunilor şi şantajului la care s-a dedat o parte a societăţii în care trăim cu toţii.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: