Negocierea CCM bate pasul pe loc şi după încetarea protestelor

Protestul minerilor a încetat vineri, 20 martie, după nouă ore de negocieri purtate cu administraţia CE Oltenia, în prezenţa ministrului Energiei, Andrei Gerea. Părţile şi-au luat angajamentul să finalizeze negocierea CCM până la 30 martie. Doar că în week-end nu s-a negociat, iar de luni până joi sindicaliştii afiliaţi la Federaţia Univers sunt la Sibiu, la Consiliul Federal. Sunt semne că, deşi minerii şi energeticienii au protestat săptămâna trecută prin greva foamei şi blocare în subteran, negocierile vor mai bate pasul pe loc o săptămână.

Minerii au ieşit din greva foamei pentru că administraţia a recunoscut discriminarea şi va acorda prima de 8 martie tuturor femeilor, iar salariaţii de la Tehomir vor primi patru salarii compensatorii şi nu maxim două cum dorea conducerea companiei. Şi prima de Paşti va fi pentru toţi salariaţii, nu doar pentru cei din sindicatele care au semnat acorduri cu compania. În noul CCM vor fi prevăzute şi sumele compensatorii acordate la concedierea celor 2.133 de salariaţi care va avea loc la 1 iunie: două salarii medii brute pentru cei care mai au un an până la pensie, trei salarii pentru cei care mai au doi ani, şase salarii pentru ceilalţi. Cei care au lucrat în subteran şi sunt în prag de pensie vor beneficia de patru salarii, conform protocolului semnat în noaptea de joi spre vineri la Bucureşti. Singurii care nu au semnat sunt liderii FNME.

FNME nu a semnat protocolul

Dan Pîrvulescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), a motivat refuzul federaţiei de a semna protocolul. „Nu puteam semna acele anomalii“, a spus Pîrvulescu. Protocolul a fost semnat de Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei UNIVERS, organizaţie majoritară în CE Oltenia. În această federaţie sunt sindicate ce sprijină administraţia - cele conduse de Gabriel Căldăruşe, Eugen Iovan, Aurel Nanu Mic - şi altele care au fost în stradă împotriva companiei - Adrian Marciuc, Nelu Roşca, Nicolae Bădiţă.

Echipa de sindicalişti ai administraţiei este mai mare şi a câştigat negocierile de la Bucureşti. „Protocolul a fost semnat de Pisc de la Federaţia Energetica pentru că ştim relaţia pe care o are cu Ciurel, a semnat şi cel de la Petrom, iar Mureşan a semnat pentru că nu a avut încotro, pentru că sindicalismul se ghidează după majoritate, iar majoritatea o aveau ceilalţi. Au fost 5 la 3“, a declarat Dan Pîrvulescu.

Mai mult, săptămâna aceasta este o şedinţă a Federaţiei Univers, unde s-ar părea că se va lua decizia înlocuirii lui Adrian Marciuc din comisia de negociere. El este desemnat să semneze Contractul Colectiv de Muncă şi o schimbare a sa ar simplifica mult lucrurile pentru Ciurel.

Liderul sindical Dan Pîrvulescu a mai spus că FNME nu putea semna un protocol prin care se spune că nu ai voie să dai în judecată administraţia CE Oltenia. Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declara într-o emisiune că în Acordul semnat cu unele sindicate este pusă condiţia de a nu a acţiona administraţia în judecată. Şi în acest protocol la fel. Semnatarii au convenit să asigure „pacea socială“ până la semnarea CCM, iar organizaţiile să facă demersuri pentru retragerea proceselor juridice intentate conducerii CE Oltenia. „Nu pot fi de acord ca administraţia să facă ilegalităţi şi oamenii să nu poată merge în instanţă. Păi nu am văzut de atâta vreme ilegalităţi, acum trebuie să le mai şi accept?“, a spus acesta.

Pîrvulescu a mai spus că Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), s-a purtat ca un administrator. „Când ai un lider care se poartă ca un administrator şi nu ca un sindicalist, ce poţi face? Căldăruşe spunea că nu se poate oferi mai mult pentru că atât e trecut în acorduri“, a mai declarat Pîrvulescu. „S-au folosit de băieţii ăştia ai lui Ciurel, de acordul lor. FNME nu va semna nicio tăiere de drepturi atâta timp cât cei care conduc nu găsesc o soluţie să nu taie“, a adăugat acesta.

„Nu-mi dau demisia. Puteam să trăiesc în alte locuri în lume mult mai arătoase, dar vreau să trăiesc în Târgu Jiu“.

Laurenţiu Ciurel, director CE Oltenia

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: