Negocierea salariilor din CE Oltenia, filmată. Cine cere asta!

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dan Pîrvulescu, a declarat că va solicita ca şedinţele comisiei de negociere să fie filmate atunci când se discută despre salarizarea minerilor și energeticienilor. Pîrvulescu spune că vrea să evite intoxicări ce ar putea apărea în presă furnizate de unii sau de alții cu privire la negocieri. Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldărușe, spune că şi el este de acord cu filmarea şedinţelor. O decizie va fi luată însă de administraţie. Cert este că la ultimele două negocieri, din 2013 și 2015, pierderile salariaţilor au fost masive.

Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM) vor începe, probabil, la mijlocul lunii februarie, dat fiind că proiectul de buget pe 2017 nu a fost prezentat sindicatelor. Actualul contract e valabil până pe 31 martie 2017. Contractul după care s-a funcţionat în ultimi doi ani a fost unul încheiat forţat de semnarea de către zece sindicate a unui Acord colectiv. Acest acord colectiv nu a putut fi înregistrat la ITM Gorj, dar directorul de atunci Laurenţiu Ciurel a reuşit să menţină prevederile și în contractul colectiv de muncă. CCM-ul nu a fost semnat de liderii Dan Pîrvulescu, Constantin Mitrescu și Marin Golea, dar ştampila FNME a fost pusă prin Ion Feurdean, mandatat să semneze. Astfel, contractul de la care se pleacă acum este unul defavorabil salariaţilor și făcut așa cum a vrut Laurențiu Ciurel, cu ajutorul a zece sindicate, cel mai mare fiind al lui Gabriel Căldărușe.

S-au pierdut atunci prima de vacanță, biletele de odihnă, alimentația de protecție, iar unitatea sindicală a dispărut definitiv. Cât priveşte cota de combustibil de circa 500 de lei, aceasta nu mai este un drept sigur, ci se acordă doar dacă societatea poate suporta cheltuiala, iar în fiecare an este necesară o nouă negociere. De asemenea, suma totală a primelor a scăzut: 700 de lei de Paşti, 700 de Ziua Meseriei şi 550 de Crăciun. Pierderile totale au fost de circa 2000 de lei anual per angajat.

Foarte mult, dacă luăm în calul pierderile suferite și la contractul din 2013, primul negociat cu Laurențiu Ciurel. Atunci au fost inventate pachetele de performanță, de 100 de milioane de lei, în care au fost băgate sporuri și facilități ale angajaților și care ar fi trebuit să fie date în funcție de rezultatul financiar al companiei. Minerii și energeticienii au muncit, dar pentru că echipa de conducere nu și-a făcut treaba, veniturile le-au fost reduse. În aceste condiții, cât de rău poate fi următorul contract? Așa cum s-a întâmplat și la ultimul contract, în 2015, majoritate în comisia de negociere au liderii afiliați la Federația Univers.

BANI

În cele 7 luni ale lui 2012, cât a funcţionat societatea, cheltuielile cu personalul au fost de 679 de milioane de lei, în 2013 de 1.091 de milioane de lei, iar în 2014 de 1.078 milioane de lei. În 2015 au fost 951 de milioane de lei, iar potrivit bugetului din 2016 cheltuielile cu personalul au fost prognozate la 906 milioane de lei, dar nu se știe cât s-a cheltuit exact, până la închiderea situației financiare.

Vizualizări: 3,701

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: