Negocieri în 35 de localităţi pentru posturile de viceprimar

Primarii aleşi pe 10 iunie au majorităţi în consiliile locale în doar 35 de localităţi, din cele 70 pe care le are Gorjul. În alte 35 de oraşe şi comune trebuie făcute alianţe locale, atât pentru alegerea viceprimarilor, cât şi pentru a face majorităţi pe care să se bazeze primarii în activitatea lor. Consiliile sunt atât de pestriţe, încât alianţe între politicieni şi partide care s-au înjurat în campanie sunt inevitabile. Cert este că până acum, niciunul dintre primarii aleşi nu s-a decis în privinţa vicelui, mai ales că cei mai mulţi nu s-au decis nici pe cine să valideze la consiliu.

Primarii, consilierii locali, consilierii județeni, președintele Consiliului Judeţean Gorj dar şi viceprimarii aleşi pe 10 iunie trebuie validați până la sfârşitul acestei luni. Cei mai mulţi primari au fost luaţi pe nepregătite şi pentru că nu știu încă ce consilieri să valideze, iar acolo unde nu sunt majorităţi alegerea viceprimarului va fi o adevărată provocare. Cert este că ordinul prefectului emis vineri, 15 iunie, trebuie pus în aplicare până pe 30 iunie.

În 34 de localităţi USL are vice

USL are majoritate în consiliile locale din 34 de localităţi ceea ce le permite să-şi pună viceprimar, iar PD-L în una singură, mai exact Roşia de Amaradia. Liderii USL, PD-L, PP-DD, UNPR şi PRM sunt implicaţi în negocieri „care cu care”, pentru a-şi maximiza fiecare şansele.

Deşi graficul este afişat pe site-ul Prefecturii, primarii aleşi habar nu au pe cine să-şi pună viceprimar. La momentul actual se negociază la greu în rândul partidelor, mai ales în localităţile unde nu există majoritate politică. Nici noul primar de la Tismana Marian Slivilescu nu are majoritate, dar nu a stabilit cu cine să facă. ”Pe 27 iunie este programată această şedinţă de investire a primarului şi de validare a Consiliului Local. Despre viceprimar nu știu ce să vă spun, acum se negociază, se fac schimburi, aşa e în politică, se fac alianţe dar nu avem nimic stabilit”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.  

Acolo unde nu sunt majorităţi în Consiliu Local, cel mai probabil, alegerea viceprimarului va fi amânată, fapt absolut legal din punct de vedere al şefului Biroului de Legalitate Acte din cadrul Instituţiei Prefectului. ”Unde nu sunt majorităţi  consilierii pot vota pentru amânarea acestui proiect pentru şedinţa următoare, legea le permite acest lucru. Unde sunt majorităţi, primarii îşi pun viceprimarul dorit sau nu îşi mai pun deloc”, a declarat Liviu Diaconescu, șef Birou Legalitate Acte.

Şedinţele de consiliu, până pe 29 iunie

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Gorj, la nivelul instituţiei există şi un grafic cu câte doi reprezentanți care vor participa la fiecare şedinţă de Consiliu Local din judeţ în perioada 25 iunie-29 iunie. Cert este că pe ordinea de zi va fi proiectul de hotărâre privind alegerea comisiei de validare a mandatelor consilierilor locali, proiect de hotărâre privind validarea mandatelor consilierilor locali, proiect de hotărâre privind declararea Consiliului Local ca legal constituit, proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de şedinţă, proiect de hotărâre privind alegerea viceprimarului, proiect de hotărâre privind stabilirea și organizarea comisiilor de specialitate pe diferite domenii de activitate. ”În ceea ce ne privește, demersurile sunt deja făcute, avem un grafic cu toate localităţile în care vom avea reprezentanți la şedinţele de consiliu local, vom avea şi o întâlnire cu toţi secretarii de comune şi oraşe urmând ca în principiu, dacă nu vor apărea modificări, toate consiliile locale să fie constituite şi validate mandatele de consilieri la sfârşitul săptămânii viitoare”, a declarat Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.

ŞEDINŢĂ

Conducerea PSD  Gorj a chemat ieri preşedinţii de organizaţii şi primarii pentru a stabili viceprimarii administraţiilor locale. Conform protocolului USL, acolo unde există primar PSD, va fi viceprimar PNL şi invers, însă vor fi localităţi unde acest pact nu se va respecta a precizat preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru care afirmă că vor exista echipe la primării  doar PSD şi altele doar PNL.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: