Negocierile cu PDL, blocate pentru încă o zi

Liderii PSD Gorj au fost ieri la Bucureşti, nu în formula care fusese anunţată iniţial, dar, chiar şi cu modificările respective, nu au reuşit să obţină de la Mircea Geoană mai mult de o promisiune că ceva-ceva s-ar putea rezolva azi sau poate mâine. Promisiuni de acest gen au tot fost făcute în ultimele săptămâni, săptămâni în care social-democraţii gorjeni s-au încăpăţânat să menţină negocierile blocate.

Partidul cel mai votat din judeţ la ultimele alegeri şi-a trimis din nou ieri fruntaşii într-o excursie prin capitală. Florin Cârciumaru, Ion Călinoiu, Vasile Popeangă şi Scarlat Iriza, cam aceştia sunt cei patru social-democraţi care au luat drumul Bucureştiului pentru a-şi convinge şefii că la Gorj filiala rămâne pe baricade şi are nevoie de sprijinul centrului pentru a recuceri redutele din minerit şi energie. Delegaţia PSD Gorj a avut componenţa respectivă deşi Iriza nu este parlamentar, decizia luată de Birou Executiv al filialei la sfârşitul săptămânii trecute fiind de a trimite la Bucureşti preşedintele organizaţiei, preşedintele executiv şi parlamentarii. Ieri Victor Ponta nu a fost amintit de nimeni că ar fi fost prezent la negocieri, dintre toţi parlamentarii filialei doar Popeangă fiind alături de Cârciumaru şi Călinoiu. Mugurel Surupăceanu a fost prea ocupat probabil ca să apară într-o emisiune tv unde a fost extrem de critic faţă de premierul Emil Boc şi de „partenerii” din PDL, semn că şansele de împăcare sunt ca şi inexistente.

Greblă – „uitat” sau „izolat” de colegii de partid-

Toni Greblă spune că nu a fost invitat pentru a participa la discuţiile de la Bucureşti purtate de colegii săi din PSD Gorj cu Mircea Geoană pentru deblocarea negocierilor cu PDL. Senatorul social-democrat a lipsit la discuţiile de vineri după-amiază de la Târgu Jiu, unde s-a decis în unanimitate menţinerea blocajului politic şi trimiterea unei delegaţii la Bucureşti. Parlamentarul s-a pronunţat anterior pentru reluarea negocierilor cu PDL, fiind singurul fruntaş al filialei care îşi menţine poziţia respectivă şi acum.

Greblă declară că ar fi mers la întâlnirea cu Mircea Geoană dacă i s-ar fi spus despre acest lucru. El spune că nu a venit la şedinţa de la Târgu Jiu pentru că a avut multă treabă la comisia juridică din Senat, comisie al cărei preşedinte este. Senatorul consideră însă că politicienii din cele două partide au responsabilitatea de a debloca negocierile, indiferent de soluţiile pe care le presupune acest lucru. „Nu m-a invitat nimeni pentru a face parte din delegaţia respectivă, iar la şedinţa de la Târgu Jiu nu am ajuns din cauza problemelor pe care le am de rezolvat la comisia juridică. Vă asigur că eu nu-mi schimb părerile şi consider în continuare că lucrurile tot trebuie deblocate, într-un fel sau altul. Nu ştiu prin ce metode, pentru că eu nu sunt nici în comisia de negociere din partea partidului, dar cu siguranţă există metode pentru a se depăşi acest impas”, spune senatorul gorjean.

Drum la Bucureşti, rezultate zero

Mai marii PSD Gorj speră ca Mircea Geoană să discute azi cu premierul Emil Boc situaţia blocajului politic de la nivel de judeţ. Florin Cârciumaru, Ion Călinoiu şi o parte din parlamentarii filialei au discutat cu şeful lor de partid despre negocierile blocate cu PDL Gorj şi au cerut încă o dată respectarea protocolului în baza căruia PSD ar avea conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi a Complexului Energetic Rovinari. Geoană le-a promis colegilor săi că va discuta problema inclusiv cu premierul Boc, discuţii pe această temă urmând să se poarte şi între ministrul economiei, Adriean Videanu, şi vicepremierul Dan Nica. Social-democraţii gorjeni aşteaptă un răspuns până miercuri, în caz contrar urmând ca vineri, cel mai probabil, să se reunească din nou şi să analizeze situaţia existentă la acel. Deputatul Vasile Popeangă susţine că actuala criză poate să se încheie într-un singur fel, acela dorit de PSD Gorj. „Noi am cerut să fie respectat protocolul iniţial şi asta am obţinut, ca promisiune de la domnul Geoană. Ni s-a confirmat încă odată că şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Compania Naţională a Huilei revin prin protocol central Partidului Social Democrat. Să se revină la momentul zero al protocolului, adică să treacă SNLO la noi, şi apoi mai discutăm şi despre complexurile energetice. Deocamdată despre acestea nu am mai discutat pentru că dorim să se clarifice mai întâi problemele legate de SNLO”, spune Popeangă.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: