Nelinişte la Berbeşti: Azi-noapte a plecat iar pământul!

Opt familii din cătunul Valea Mare din Berbeşti stau cu teama că pământul le va lua casele. Situaţia lor nu s-a îmbunătăţit, ameninţarea este din ce în ce mai mare, iar autorităţile locale nu le dau nicio speranţă. Reprezentanţii  carierei promiteau că până la finalul anului oamenii vor fi despăgubiţi, dar locuitorii din Berbeşti nu mai au linişte şi nici răbdare.

Cariera Berbeşti susţine că alunecările de teren nu sunt cauzate de excavările miniere, dar că oamenii vor fi despăgubiţi pentru că sunt în perimetrul minier. Trei dintre familii erau programate să primească banii anul acesta, iar celelalte cinci la anul. Dar accelerarea pământului i-a făcut să ia măsuri. Reprezentaţii carierei au declarat că s-au făcut evaluări şi că toţi vor fi despăgubiţi. Casa familiei Răducanu este cea mai expusă. În casă locuiesc 8 persoane, dintre care 5 copii. „Au făcut la DNA Bucureşti, la Parchet la Horezu, la Bucureşti. Ei spun că suntem în afara perimetrului minier. Casa mea nu valorează numai 2 miliarde 200 cât mi-a dat domnul Preda (Ilie Preda- directorul Carierei Berbeşti) dintr-o agendă. Nu vor să-mi dea dosarul de evaluare“, a spus Roxana Răducanu.

„Alunecările nu aşteaptă până în 2015“

fam_udroiuUn alt vecin, Ilie Udroiu, spune că nimeni nu-i ia în seamă. „Ne luăm viaţa, că nu avem altă soluţie. Nu ne respectă nimeni, pe unde ne ducem nu ne ia nimeni în considerare. Au spus că suntem în bugetul pe 2015. Alunecările de teren nu stau până în 2015“. Soţia acestuia nu mai poate dormi de teamă că pământul le ia toată agoniseala şi că viaţa le este pusă în pericol. „Azi-noapte a plecat iar pământul, nu putem dormi, toată noaptea stau şi bântui pe afară“. Acum câteva zile reprezentanţii Carierei Berbeşti spuneau că au făcut documentaţia necesară pentru a despăgubi toate familiile care se află în această zonă, dar nu s-a întâmplat nimic. Nici de la autorităţi nu au mai aşteptări. Viceprimarul din Berbeşti, Dumitru Gioga, spune că nu poate face mare lucru pentru oameni. „Alunecarea este în curs şi nu se opreşte. Am luat legătura cu ISU în situaţia în care pleacă casele în alunecare să ne ajute cu oameni să începem evacuarea. Problema cea mai dificilă este că nu avem unde să-i evacuăm. Mai e o problemă cu asigurarea animalelor pentru că nu dispunem de spaţiu pentru a le asigura“, a mai spus vicele din Berbeşti.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: