Nelu Pavel vrea să rezolve problema abandonului școlar

Consilierul județean Nelu Pavel spune că își va da demisia din funcție dacă nu va rezolva în proporție de 50% problema abandonului școlar cu care se   confruntă elevii de etnie romă. Liderii romilor din Târgu Jiu s-au întâlnit ieri cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj pentru a discuta despre părăsirea timpurie a școlii de copiii romi și soluțiile care ar putea îmbunătăți situația acestora. Timp de o lună va avea loc o campanie de identificare a copiilor romi.

Reprezentanții persoanelor de etnie romă au încheiat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj pentru a demara campania de aducere la școală a copiilor care au părăsit școala din diferite motive. Consilierul județean Nelu Pavel a susținut că dacă nu se vor realiza în proporție de 50% activitățile pe care le-am stabilit în protocol pe linia de învățământ  o să își dea demisia din Consiliul Județean Gorj. ”Este pentru prima dată când fac această afirmație pentru că reprezint romii din județul  Gorj. Este un pas mare ca în proporție de 50% să rezolvăm problema abandonului școlar. Vrem să fie înscriși copiii la școală pentru că prioritatea numărul unu la romi este educația. Fără școală nu se poate face nimic. Noi trebuie să ne gândim că trebuie să crească educația în rândul tinerilor. Deja a început campania de informare ca niciun elev de etnie romă să nu rămâne neînscris la școală sau la grădiniță”, afirmă Nelu Pavel. Aceștia mai doresc ca  pe viitor să fie formați mediatori școlar care să fie angajați acolo unde sunt comunități de romi. ”Aceștia vor identifica cauzele care stau la baza absenteismului școlar pentru a putea să-i determinăm pe copii astfel încât să crească frecvența la ore”, susține Nelu Pavel.

Copiii romi, aşteptaţi la şcoală

Campania de identificare a copiilor de etnie romă predispuși abandonului școlar se va finaliza într-o lună de zile. ”Sunt foarte mulți părinți plecați în străinătate și foarte mulți copii lăsați în grija bunicilor, a vecinilor și au fost foarte greu de convins să meargă la școală”, spune Nelu Pavel. Acesta a mai vorbit și despre o altă problemă care determină părăsirea școlii, căsătoria timpurie. ”Fetele din clasa a IV-a sau a V-a nu mai sunt lăsate să meargă la școală pentru că se spune că nu se vor mai putea mărita. Inclusiv această problemă o dezbatem în comunitățile de romi. Noi avem și tinere cu studii superioare. Poate în timp își vor schimba mentalitatea și țiganii căldărari, unde este un pic mai greu”, mai adaugă consilierul județean Nelu Pavel. Inspectorul școlar Ion Ișfan le-a promis reprezentanților comunităților rome că se va implica în campania de eradicare a abandonului. ”Vom demara o acțiune începând de mâine (n.r.azi) în comunitatea dumneavoastră pentru a convinge părinții să aducă copiii la școală, să-i ajutăm pe cei care nu au certificate de naștere să le realizăm astfel încât pe 10 septembrie să îi putem aduce la școală sau la grădiniță”, a declarat Ion Ișfan.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: