Nelu Roşca lansează o nouă variantă

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia nu vorbesc aceeaşi limbă când este vorba de condiţiile de muncă ale minerilor şi energeticienilor. În prezent, circa opt mii de salariaţi sunt încadraţi în condiţii deosebite de muncă, ceea ce le dă dreptul să se pensioneze mai devreme. Practic, câştigă trei luni la fiecare an lucrat.

Manu Tomescu de la Sindicatul Energia cere ca anumite posturi din companie să fie încadrate în condiţii speciale de muncă, dar preşedintele de la Sindicatul Liber Roşiuţa susţine că nu este posibil. În schimb, Nelu Roşca propune altceva, şi anume ca salariaţii care lucrează în condiţii deosebite să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare de patru luni la fiecare an lucrat. „În prezent, câştigul este de trei luni la an, dar nu mai mult de opt ani. Noi propunem să facem o delegaţie comună, cele patru federaţii, să mergem la parlament şi să propunem ca reducerea să fie de patru luni la an, iar limita să crească de la opt ani la 12 ani”, a spus Roşca la Tele 3.

O propunere a avut şi liderul sindical din zona Lupoaia, Nicu Bunoaica. Acesta propune reducerea stagiului de cotizare de la 35 la 30 de ani şi reducerea vârstei de pensionare de la 57 la 53 de ani.

Cei trei lideri au şi o solicitare comună, aceea de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă din minerit, în prezent praful, zgomotul, vibraţiile unor utilaje, frigul sau căldura, după caz, afectând în mod negativ starea de sănătate a salariaţilor. (A.A.)

Vizualizări: 3,673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: