Inspectorii sociali, chemaţi în producţie

Salariaţii din minerit sunt supăraţi că inspectorii sociali nu şi-ar face treaba şi îi cheamă în producţie, să muncească cot la cot cu ei. Sindicalistul Nicu Bunoaica susţine că sunt multe lipsuri în cariere şi se aşteaptă să ajungă la urechile conducerii companiei.

Liderul de sindicat Nicu Bunoaica vrea să vadă raportul comisiei care a analizat dacă sunt pregătite carierele pentru sezonul rece. Dacă nu vor fi amintite acolo toate problemele, Bunoaica aşteaptă să fie luate măsuri împotriva inspectorilor sociali pe care îi consideră inutili. „Inspectorii sociali nu şi-au făcut meseria. Eu aş vrea să fie desfiinţaţi şi duşi în producţie. Dacă comisia care a verificat condiţiile din cariere înainte de sezonul rece constată că au fost lipsuri în cariere, înseamnă că ei nu şi-au făcut meseria. Ei ar fi trebuit să spună mai departe dacă sunt probleme cu transportul, cu condiţiile în care muncim noi. Să-i desfiinţeze şi să-i trimită în producţie. Cred că ştiu toţi inspectorii sociali să strângă un şurub. Îi învăţăm noi. Dacă nu ştiu, îi învăţăm. Dacă nu vor, îi obligăm. Mulţi au venit electricieni, dar acum habar nu au pe ce lume trăiesc. Au fost vânduţi administraţiei cu salarii babane. Ei nu au o fişă a postului. Ei nu ştiu ce e cu ei pe lumea asta”, a spus sindicalistul.

Bunoaica a readus în discuţie condiţiile grele în care muncesc minerii. Recent, un vârtej de praf de cărbune de câţiva metri a fost filmat în Cariera Roşiuţa. Imaginile au fost postate pe internet şi au strâns zeci de reacţii. Peisajul e acelaşi de fiecare dată când bate vântul, susţine Bunoaica: „Când bate vântul, ne umplem de praf. Cariera este ca într-un lighean. Haldează în spate, excavează în faţă. Noi suntem pe fundul ligheanului, pe trepte. Când se face praf, e vânturat şi ne umplem de praf. E un praf fin de intră şi pe gaura cheii. Oamenii stau opt ore în praful ăsta şi îl inhalează. Oameni care au lucrat în zona concasării au murit după ce s-au îmbolnăvit de plămâni. Poate să fie şi o concentraţie de uraniu acolo şi asta ne îmbolnăveşte. Murim pe-aici!”.

Vizualizări: 2,540

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: