Nemţii de la E.ON sar la gâtul Electra

Conducerea E.ON România, companie germană care activează pe piaţa de energie din ţara noastră, a avut ieri o poziţie critică în privinţa înfiinţării companiilor Electra şi Hidroenergetica. Ionel Manţog, unul dintre susţinătorii reorganizării sistemului energetic, susţine că înfiinţarea celor două companii se face cu respectarea regulilor de piaţă. Îngrijorarea investitorilor străini o pune pe seama faptului că aceştia erau pregătiţi să facă investiţii care să preia cota de piaţă a unor companii din România care în vechea organizare riscau să fie închise.

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat miercuri că cei doi campioni energetici, Electra şi Hidroenergetica, vor pune în pericol viitoarele investiţii în România şi vor alunga investitorii, iar aceştia vor analiza şi alte posibilităţi de investiţii pe care le au. "Trebuie luate măsuri pentru a ajunge la o piaţă liberă şi deschisă de energie. Cum să investeşti în România, când nu ai o piaţă liberă?", a afirmat Frank Hajdinjak, prezent la o conferinţă pe teme energetice.

Acesta a adăugat totodată că necesarul de investiţii de 10 miliarde euro pe piaţa energetică din România, despre care s-a vorbit în mass-media, nu este o cifră foarte mare. E.ON România este membră a Grupului E.ON din Germania, grup prezent în aproape 30 de ţări.

Manţog: „Erau pregătiţi să ia locul companiilor care s-ar fi închis”

Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a explicat faptul că investitorii străini prezenţi în România au luat în calcul posibilitatea ca unii producători români de energie să fie închişi, ca urmare a imposibilităţii efectuării investiţiilor de mediu. „Luau în calcul înlocuirea actualelor capacităţi de producţie cu investiţii noi. În noua formulă de după înfiinţarea celor două companii posibilităţile de investiţii sunt mult mai mari, ceea ce înseamnă că producătorii actuali nu vor fi închişi. Mai mult, apar oportunităţi de reducere a costurilor, ceea ce înseamnă că noile companii vor deveni competitori redutabili nu numai pe piaţa internă, ci şi pe piaţa regională”, a explicat Manţog.

Acesta i-a invitat public pe cei de la E.ON să explice de ce o astfel de organizare este bună pentru Germania, dar nu şi pentru România. Manţog a reamintit că democrat liberalii s-au opus în 2007 înfiinţării unei singure companii energetice, cum a propus guvernul PNL, tocmai pentru a nu fi încălcare regulile unei pieţe libere. „Niciuna din cele două companii nu are o cotă de piaţă mai mare de 40-43%, iar pe viitor ca urmare a intrării în funcţiune a investiţiilor private deja aflate în lucru, această cotă va scădea semnificativ. În plus, o să vedeţi că, prin avizul consiliului concurenţei, care va apărea spre sfârşitul lunii octombrie, cele două mari companii vor fi obligate să vândă o cantitate de energie în mod transparent, pe o platformă deschisă, mai mare decât cea tranzacţionată în prezent”, a concluzionat Ionel Manţog.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: