Nevăzătorii gorjeni conduc ATV-uri şi merg la prăşit

Peste 20% dintre cetăţenii cu handicap verificaţi la domiciliu au fost  depistaţi că făceau tot felul de activităţi care nu corespundeau cu statutul lor de persoane cu dizabilităţi. În loc să fie găsite ţintuite la pat, o mare parte dintre aceste persoane erau plecate la prăşit, conduceau ATV-uri sau făceau Maxi-Taxi cu diferite mijloace de transport. Cei mai mulţi bolnavi închipuiţi au fost găsiţi la Albeni şi Baia de Fier.

Peste 250 de persoane cu handicap au fost verificate la domiciliu în perioada 10 iunie-9 iulie. O comisie judeţeană, formată dintr-un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă, un reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi un medic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, a depistat un număr de 50 persoane a căror stare de sănătate nu corespundea încadrării în gradul de handicap pentru care încasa indemnizaţia. “Au fost verificate la domiciliu un număr de 259 persoane cu handicap grav şi accentuat, de la 15 primării din judeţ. Dintre acestea, 50 de persoane au fost propuşi reevaluării din cauză că au existat neconcordanţe între actele anexate la dosarul persoanei respective şi situaţia din teren. Foarte multe persoane încadrate la gradul de handicap grav, mai ales nevăzători au fost depistate conducând ATV-uri şi făcând Maxi-Taxi cu diferite mijloace de transport. De asemenea, multe persoane cu handicap grav erau plecate la muncile agricole şi a trebuit să luăm declaraţii de la vecin”, a declarat Daniela Drăgan, inspector social din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Persoanele cu handicap verificate aparţin de primăriile: Peştişani, Berleşti, Runcu, Săcelu, Padeş, Cruşeţ, Baia de Fier, Tismana, Dragoteşti, Albeni, Văgiuleşti, Bumbeşti-Jiu, Turburea, Bengeşti-Ciocadia şi Novaci. “Cele mai mari neregulii au fost depistate la Albeni, unde din 15 persoane cu handicap verificate, 9 sunt propuse pentru reevaluare şi la Baia de Fier, unde din 18 persoane cu handicap verificate, 11 vor fi reevaluate”, a mai precizat Daniela Drăgan.

Sesizări şi reclamaţii fondate

Comisia de verificare a persoanelor cu handicap a selectat primăriile cu cele mai multe sesizări şi reclamaţii privind starea de sănătate a unor persoane care beneficiau de asistenţi personali şi indemnizaţie lunară pentru diferite afecţiuni. “Selectarea localităţilor în care s-au făcut controale a avut la baza preponderenţa unui anumit grad de handicap, pe primărie, şi sesizările făcute de diverşi cetăţeni privind starea de sănătate celor ce beneficiau de indemnizaţie de handicap. O parte dintre sesizări au fost fondate, iar altele erau făcute din răutate. Oamenii trebuie să ştie că persoanelor cu un handicap mintal le este recomandat să muncească pentru a-şi ocupa timpul. De asemenea, persoanele cu afecţiuni grave, locomotorii, vizuale sau auditive, care beneficiază de indemnizaţie de handicap şi chiar de asistenţi personali ar fi trebuit să fie găsite la domiciliu. Din acest motiv am propus şi reevaluarea celor care erau plecaţi de acasă în mod nejustificat”, a declarat dr. Dulamă Septimius Octavian, consilier principal în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, membru al comisiei de verificare. Persoanele depistate cu nereguli vor fi reevaluate în perioada imediat următoare, iar în cazul în care nu se demonstrează din punct de vedere medical că nu sunt bolnave li se va suspenda indemnizaţia de handicap. Reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, Fănela Cuibac, membru al comisiei de verificare, a refuzat să facă orice fel de comentarii cu privire la numărul mare de persoane care sunt handicapaţi doar în acte.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: