Nevinovat, dar abandonat de francezi la Bordeaux

 L-au acuzat şi condamnat pentru nişte nenorociri pe care nu le-a comis pentru că nu avea cum, atâta timp cât nu a plecat din ţară, l-au luat la ei acasă, l-au găsit nevinovat şi l-au lăsat apoi în voia sorţii. Francezii sunt cei care s-au spălat pe mâini cât ai zice peşte atunci când a fost vorba să îşi recunoască greşeala, în loc să încerce să îl ajute, într-un fel pe Adrian Apostol, tânărul de 26 de ani din Rovinari, arestat luna trecută de poliţiştii gorjeni în baza unui mandat emis de autorităţile franceze. 


 Adrian Apostol era până acum nicio lună un simplu vânzător la un magazin din Rovinari. Acum el este muritor de foame într-o ţară considerată civilizată, europeană şi în care drepturile omului sunt mai respectate decât oriunde altundeva în lume. Tânărul de 26 de ani din Rovinari susţine că autorităţile din România şi Franţa că l-au abandonat la Bordeaux, după ce au constatat că este nevinovat pentru faptele de care era acuzat. Pentru cine nu mai ţine minte, Apostolu a fost săltat de poliţiştii gorjeni pe 12 martie din magazinul în care acesta lucra ca vânzător la Rovinari, fiind acuzat că, împreună cu alte două persoane, ar fi tâlhărit o prostituată pe o autostradă din apropiere de Bordeaux. Rudele acestuia au declarat ulterior că tânărul nu a plecat niciodată în străinătate, fiind convinse că este vorba de o confuzie la mijloc. Adrian Apostolu a fost prezentat apoi la Curtea de Apel Craiova, unde s-a declarat de acord să fie dus în Franţa pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Acesta afirmă că autorităţile judiciare franceze i-au făcut testul ADN şi s-au convins de faptul că nu are nicio implicare în dosarul respectiv, motiv pentru care i-au dat voie să plece fiind un "cetăţean liber".

 Fără bani, fără cunoştinţe de franceză, al nimănui...

 Tânărul de 26 de ani spune că marţi a fost scos pe uşa închisorii unde a fost ţinut mai bine de o săptămână şi i s-a dat drumul să plece acasă, deşi el nu are bani la dispoziţie şi nici cunoştinţele necesare pentru a se descurca. A reuşit să ajungă în gara din Bordeaux şi acolo, sub cerul liber, în frig, a dormit sub cerul înstelat. "Nu cunosc limba, nu am bani, nimeni nu mă ajută, sunt mai rău ca în junglă pentru că acolo mai puteam vâna sau pescui ceva. Aici fac foamea. De marţi de după-amiază nu am mâncat nimic. Când m-au adus toţi ştiau româna, se înţelegeau cu mine, acum, când şi-au dat seama că au greşit, m-au scos în stradă şi mi-au spus că pot să plec la mine acasă. Simt că o iau razna pentru că nu ştiu ce să fac. Nu ştiu cui să mă adresez. Stau pe aici prin gară, dar nu ştiu cât mai pot să rezist nemâncat", afirmă Adrian Apostolu.
 
 Rudele şi prietenii l-au crezut mereu nevinovat

 "Băiatul meu nu avea cum să comită violul acela şi toate nenorocirile de care este acuzat pentru că el nu a plecat din ţară. Nici nu ştie unde este Franţa pe hartă şi ei vin şi îl acuză de toate relele. Au venit poliţiştii acasă, l-au săltat ca pe cel mai mare infractor. Nu au avut probe, dovezi ceva, nimic. L-au întrebat dacă el este Apostol, el le-a zis că el este, l-au chemat jos că ar avea o treabă cu el şi duşi au fost. Mie nu mi-au dat voie să mă bag pentru că cică el e major. Nu am mai avut ce să fac. Acum toată lumea ştie la Rovinari că el a muncit la magazinul unde era angajat şi nici vorbă să fi plecat în afară vreodată", spunea tatăl băiatului la scurt timp după ce poliţia din Gorj îl săltase pe Adrian în baza mandatului emis de francezi. Liviu Zaharia este patronul magazinului la care Adrian a lucrat până când poliţiştii l-au săltat şi l-au dus după gratii. Magazinul e la nici o sută de metri de sediul Poliţiei Rovinari, iar într-un oraş "mare" ca Rovinariul este evident că toată lumea se ştie cu toată lumea, deci inclusiv poliţiştii l-au văzut pe Adrian la muncă. " Viol în Franţa nu avea cum să facă pentru că el a fost aici mereu. Nu a lipsit o zi de la muncă, avem state de plată, condici de prezenţă, facturi fiscale pe care el le-a emis sau le-a semnat chiar în zilele acelea din septembrie când zic francezii că ar fi fost la ei şi ar fi făcut grozăviile alea. Nu are cum să fie Adrian, poate doar dacă a făcut un viol telepatic", afirmă şi patronul din Rovinari.

 Viaţă de câine pe pământ francez

 Adrian Apostol spune că de marţi de când a fost eliberat a trăit coşmarul vieţii lui. Şi-a dorit mereu să ajungă să vadă Franţa, dar nu în condiţiile de acum. Spune că a fost târât în lanţuri ca un mare infractor, iar apoi nici măcar scuze nu i-au fost prezentate. Şi toate astea doar pentru că a fost acuzat de fapte pe care nu le-a comis. "Am vrut să văd şi eu turnul Eiffel de când eram mic, dar nu îmi imaginam că îl voi vedea vreodată în cătuşe ca acum. De fapt, nici nu am avut cătuşe, mi-au pus nişte lanţuri de parcă eram cel mai periculos infractor. M-au târât inclusiv pe aeroport ca pe un căţel, le-am cerut să-mi dea voie să dau un telefon şi mi-au spus că nu am dreptul acesta. Atunci cunoşteau toţi româna, mă puteam înţelege cu ei. Acum niciunul nu mai vrea să îmi vorbească, toţi îmi cer să vorbesc eu în franceză, iar mie franceza mi se pare cea mai încâlcită limbă. Când eram la Craiova mi-au spus inclusiv ai noştri ca să accept pentru că îmi pot dovedi nevinovăţia şi de asta am acceptat. Altfel, stăteam 7-8 luni la pârnaie în România complet nevinovat. Aici am stat o săptămână şi ceva, şi-au dat seama că nu am nicio treabă cu ancheta lor şi m-au scos în stradă. Pe de-o parte am rezolvat problema, dar uite că nu am bani, nu ştiu limba, sunt abandonat aici. Am avut la mine vreo două milioane şi jumătate de lei şi de abia am convins pe unul la o casă de schimb la aeroport să îmi dea euro şi aşa am ajuns să am 54 de euro în buzunar. Cu ăştia mi-am luat un sandviş care are trei feliuţe de salam şi o pâine. Nu te bagă nimeni în seamă aici şi nu ştiu cum mă voi descurca pe mai departe", ne-a declarat ieri Adrian.
 Cu puţin noroc, Adrian Apostol ar putea fi acum în drum spre casă. Împreună cu alţi jurnalişti români am reuşit să îi facem rost lui Adrian de câteva contacte care să îl pună în legătură cu reprezentanţi ai autorităţilor române din Bordeaux şi Paris. Ultima discuţie cu acesta am avut-o înainte ca el să meargă la un telefon public pentru a-l suna pe consulul onorific al României din Bordeaux, care urma să îl ajute pe Adrian să ajungă la ambasada de la Paris. Tânărul din Rovinari este aşteptat azi acasă de un tată care noaptea trecută a lucrat în schimbul trei şi care mereu şi-a făcut griji pentru fiul său. În funcţie de evoluţia de azi a evenimentelor, mâine vom reveni cu amănunte.


Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: