Nici un localnic din Leleşti nu va primi ajutor de încălzire

Noile criterii în baza cărora vor fi alocate ajutoarele de încălzire pentru cetăţenii cu o stare materială mai precară îi transformă pe beneficiari în săraci lipiţi pământului. La Leleşti, niciunul dintre cei 400 de beneficiari de anul trecut nu va mai primi ajutor de încălzire.

Leleştiul este o comună în care sute de oameni, aproape 400, au primit anul trecut ajutor de încălzire de la stat. Criteriile de alocare a banilor erau cu totul altele faţă de cele de acum. Primarul Marian Rotaru a împânzit comuna cu afişe prin care le aduce la cunoştinţă localnicilor noile criterii. La biroul său vin dimineaţa devreme şi câte 5-6 bătrâne odată pentru a întreba dacă ele mai primesc sau nu banii pe căldură. Ieri edilul s-a văzut nevoit să le spună acestora că fiecare solicitant trebuie să completeze o cerere, după care urmează ancheta socială la domiciliu, ceea ce echivalează cu o mică inventariere a bunurilor din acea gospodărie.

 „Noi am avut anul trecut 381 de beneficiari şi, deocamdată, dintre aceştia, doar doi au mai venit să depună cereri, dar se pare că nici cele două nu mai pot fi aprobate din cauza noilor criterii. Noi vom face o comisie care va merge în teren şi va verifica fiecare cerere în parte. Dacă cineva are o purcea acasă şi mâine îi fată 5 purcei, conform legii, nu mai primeşte ajutorul de încălzire. Sunt prevederi aberante şi legate de drujbă, pentru că cine şi-a luat drujbă nu şi-a luat-o ca să taie zi de zi în pădure cu ea, ci ca să nu mai împrumute de la vecinul. Cine vrea să îşi mai ia ceva pe lângă casă nu mai face pentru că pierde acest ajutor”, declară primarul Marian Rotaru.

Drujba buclucaşă

Prin satele din comună lumea deja ştie despre ce este vorba. Ion Sorin Băloi are ghinionul să aibă o drujbă, veche, model rusesc, una despre care spune că are un consum foarte mare. Iese în pagubă cu ea dacă nu o ascunde la un eventual control. Mai rămâne ca apoi vecinii să nu-l reclame, ştiută fiind „pasiunea datului în gât” printre gorjeni. „Am muncit la un vecin şi în loc să-mi dea o jumătate de milion de lei vechi m-a rugat cu drujba asta, că nu mai avea ce face cu ea. E din aia de-a veche şi am luat-o că am zis că mi-e bună aici în gospodărie să-mi fac şi eu treaba cu ea. Acum nu mai vrea primăria să-mi dea ajutor pentru că cică am drujbă. Şi nici piese pentru ea nu prea mai găsesc. S-o vând n-are nimeni de gând s-o ia, numai încurcături am din cauza ei”, spune bărbatul.

Explicaţii, explicaţii...

Primarul încearcă să le explice oamenilor noile reguli.

„Deci dacă aveţi o a doua locuinţă şi aveaţi ajutorul de încălzire anul trecut, anul acesta nu mai puteţi beneficia. Dacă aveţi în cont, toată familia, evident, că singură nu cred că puteţi, peste 30 de milioane de lei vechi, iar nu puteţi beneficia. De asemenea, la peste trei vaci nu beneficiaţi, dacă aveţi cinci purcei, 20 de oi sau capre sau 15 familii de albine iarăşi nu veţi primit ajutor. Nici măcar o drujbă sau un gater nu aveţi voie să aveţi”, le explica ieri edilul bătrânelor care i-au trecut pragul la primărie.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: