Noi controverse privind firma care alege managerii privaţi

Consultantul care va ajuta Ministerul Economiei să aleagă o firmă de recrutare a managerilor privaţi se ocupă la rândul lui şi de recrutare. Este ca şi cum ai pune un rege al asfaltului să ajute Ministerul Transporturilor să facă un caiet de sarcini pentru un alt rege al asfaltului, au explicat incompatibilitatea specialişti în consultanţă. Mai mult, bugetul de aproape 600.000 de euro alocat de minister pentru consultanţă este de zece ori mai mare decât cel care se practică pe piaţă, avertizează aceleaşi surse.

Presa financiară a ultimelor zile acordă o importanţă majoră modului în care Ministerul Economiei va privatiza managementul unor companii de stat, între care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Romarm şi Hidroelectrica, societăţi pentru care lucrează peste 15.000 de gorjeni.

Firma de consultanţă care a fost aleasă de minister pentru a elabora caietul de sarcini pe baza căruia va fi aleasă o firmă de recrutare este contestată de competitori. Asta pentru că firma Pedersen&Partners, care a câştigat selecţia de oferte, se ocupă nu numai de consultanţă, ci şi de recrutare. Chiar dacă danezii nu vor participa şi la licitaţia pentru alegerea firmei de recrutare, totuşi va alege dintre concurenţii lor de pe piaţă. "Este ca şi când Ministerul Transporturilor i-ar cere lui Căşuneanu să-l verifice pe Umbrărescu şi să-i organizeze licitaţia", a declarat pentru DailyBusiness.ro George Butunoiu, şeful uneia dintre firmele care a pierdut în faţa Pedersen&Partners în cursa pentru rolul de consultant.

Tarif „astronomic” pentru firma de consultanţă


Alegerea unui manager privat este mult mai complicată decât părea la prima vedere, dar Ministerul Economiei şi-a propus să parcurgă toate etapele necesare până la sfârşitul anului. Primul pas a fost făcut, acela de alegere a unei firme de consultanţă, care să ajute specialiştii ministerului să facă un caiet de sarcini pentru alegerea firmei de recrutare (executive search).

Firmele Pedersen&Partners, Agenţia Proffesional SRL Bucureşti şi asocierea dintre firma lui George Butunoiu şi casa de avocatură Biris Goran sunt cele trei companii care au participat la licitaţia organizată de Ministerul Economiei săptămâna trecută.

Dintre acestea, Pedersen&Partners a câştigat contractul în valoare de 2,5 milioane de lei (598.086 euro), fără TVA. George Butunoiu şi firma lui au fost descalificaţi. Acesta crede că suma alocată de minister pentru consultanţă este astronomică. „Suma alocată consultantului este enormă, de 10 ori mai mare decât ar trebui efectiv. Sunt bani aruncaţi pe fereastră. Mişcarea în sine nu este condamnabilă. Cu siguranţă că Ministerul Economiei avea nevoie de un consultant pentru că cei de acolo nu se pricep la aşa ceva, dovadă şi suma astronomică pe care au alocat-o. Valoarea ar fi fost undeva la 50.000-60.000 de euro", a explicat Butunoiupentru DailyBusiness.ro.

Potrivit lui Butunoiu, firma sa a fost descalificată de la licitaţie din motive ambigue, potrivit cărora sediul social al companiei ar fi expirat, CV-urile ar fi fost incomplete, iar referinţele insuficiente.




EXPERIENŢĂ
Reprezentanţii Pedersen&Partners au declarat că decizia MECMA de a alege un consultant de profil este una întemeiată, întrucât "este de interes public ca ei să fie consiliaţi de o firmă specializată în domeniu”.
Pedersen & Partners a fost înfiinţată în 2001 şi este una dintre cele mai mari companii de executive search din regiune. Firma are operaţiuni în 41 de ţări.

PROFIL DE MANAGER

O experienţă de peste 10-15 ani în multinaţionale, la angajatori diferiţi şi în ţări emergente - sunt doar o parte dintre condiţiile pe care trebuie să le întrunească un manager care vrea să candideze pentru poziţia de CEO într-o companie mare de stat, este de părere headhunterul de origine germană Werner Stein, un executiv care recrutează manageri de top de peste 17 ani în România.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: