Noi incidente în liceele din Târgu Jiu

Un elev de 15 ani de la un liceu din Târgu Jiu a ajuns marţi seara la spital, după ce a fost bătut de câţiva indivizi necunoscuţi în curtea unităţii de învăţământ. Un incident asemănător a avut loc şi la liceul numărul 2 şi asta în timp ce jandarmii tocmai desfăşurau o acţiune de prevenire a scandalurilor şi chiulurilor din şcolile gorjene.

Incidentul cu elevul agresat s-a produs la sfârşitul orei de sport pe care o avea o clasă de a IX-a de la Grupul Energetic, liceu care are curte comună cu Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu. Patru adolescenţi din afara unităţii de învăţământ au intrat pe baza sportivă şi l-au luat pe minor la bătaie. Scandalul s-a sfârşit repede pentru că în ajutorul elevului au venit dascălii din şcoală, agresorii dispărând în bezna nopţii. Elevul agresat a fost dus la spital, medicii constatând că nu a suferit leziuni deosebite. El nu a rămas internat, putând să meargă din nou la şcoală.

Poliţiştii îi caută pe agresori

Directorul liceului, Ionel Oană, ne-a precizat însă că astfel de fapte sunt extrem de rare întâlnite la unitatea respectivă. „Am înţeles că elevul era după ora de sport, la final şi i-ar fi zis unei colege, în glumă, dacă vrea să se lupte cu el. Fata a spus că nu, dar de pe margine a intervenit în discuţie un individ din afara şcolii, care i-a propus să se lupte cu el. Imediat au mai apărut 3 necunoscuţi care l-au agresat pe elevul nostru până la venirea noastră acolo. Am fost cu elevul la spital şi din fericire nu este nimic grav. Tragem însă învăţămintele de rigoare din acest incident”, a asigurat Oană.

Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a da de urma agresorilor. Oamenii legii au luat însă deja o primă măsură, amendându-l cu 500 de lei pe paznicul de la intrarea în liceu pe motiv că acesta a lipsit din post, fapt care a făcut posibilă intrarea pe baza sportivă a agresorilor. Incidentul respectiv este al treilea care se produce în ultima săptămână la nivelul municipiului şi în care sunt implicaţi elevi de la diferite licee. Primul dintre ele a avut loc la liceul de arte, unde doi elevi s-au bătut pentru o fată, după ce, anterior, unul dintre ei consumase băuturi alcoolice. Cel mai grav incident îi are ca protagonişti pe elevii liceului sportiv, unde doi băieţi au încercat să violeze o colegă de-a  lor în apartamentul unuia dintre ei. Băieţii au fost deja exmatriculaţi, victima lor mai având nevoie de încă o săptămână de îngrijiri medicale pentru că a sărit pe geam de la etajul doi pentru a scăpa de cei doi.

Incidente peste incidente

Culmea este şi ieri dimineaţă la liceul numărul 2 s-a mai produs o mică încăierare, un elev de aici fiind agresat de doi indivizi care nu sunt din liceul respectiv. Dascălii au apelat la jandarmi şi astfel scandalul s-a aplanat, agresori dispărând şi aici, ca şi la Energetic. Interesant este că de ieri Jandarmeria a iniţiat o serie de acţiuni menită să îi readucă în clase pe elevii aflaţi în baruri. „Această acţiune are rolul de a contribui la stoparea fenomenelor contravenţionale sau infracţionale în şcoli sau în apropierea acestora astfel încât procesul de învăţământ şi activitatea cadrelor didactice şi a elevilor să nu fie afectată. Împotriva elevilor depistaţi în localurile tip baruri, internet caffe, restaurante care absentează de la cursuri se pot lua măsuri de sancţionare contravenţională sau disciplinară şi vor fi conduşi la instituţiile de învăţământ.

Deasemenea persoanele care vor servi cu băuturi alcoolice minorii vor fi în atenţia jandarmilor şi vor fi sancţionate contravenţional cu amendă de la 100 la 500 lei, conform Legii 61/ 1991 Republicată”, au precizat Jandarmii.

Controale cu Jandarmii şi Poliţia Comunitară

Inspectorul şcolar general adjunct Mădălina Ciolocoi spune că doar întărirea pazei unităţilor de învăţământ poate pune capăt acestor fenomene, şcoala de azi fiind complet diferită de cea de acum un deceniu sau două. „Singura soluţie este să întărim paza, dar în lipsa fondurilor este mai greu. Nimeni nu mai adună acum fondul clasei după ce a existat un precedent în care colegii mei de la liceul 2 au adunat bani pentru o firmă de pază şi apoi au fost reclamaţi. Inspectoratul va încerca împreună cu Jandarmeria şi Poliţia Comunitară să iniţieze o serie de acţiuni prin care să descurajăm chiulul şi violenţa. Intenţia mea este ca toţi elevii pe care îi găsim chiulind să îi ducem ori la Jandarmerie ori la Poliţia Comunitară sau poate chiar la şcoală, dar să nu mai plece de acolo până nu vin părinţii de acolo ca să îi ia. Să vină domnul părinte să îl ia pe domnul elev de la Jandarmi şi atunci poate se vor întreba oamenii ce caută copii lor acolo şi de ce nu sunt acasă. Altă variantă nu prea văd pentru moment”, spune Ciolocoi.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: