Nori de cenușă în jurul termocentralei din Turceni - VIDEO

Un gorjean care locuiește la câțiva kilometri de depozitul de cenușă de la Turceni spune că s-a săturat de praful pe care este nevoit să îl înghită zi de zi, mai ales atunci când bate vântul.

Adrian Burneci locuiește în comuna Ionești și ne-a trimis o filmare realizată pe 6 martie, în care se văd norii de cenușă.

“De când a fost mutat depozitul de cenușă rezultată în urma arderii lignitului de la Termocentrala Turceni avem poluare masivă cu pulbere, nu putem lăsa hainele afară și nici ferestre deschise. Deși au fost făcute nenumărate sesizări la instituțiile statului, nu s-a făcut nimic pentru protejarea sănătății locuitorilor comunelor Ionesti și Brănești, puternic afectate de poluarea cu pulbere de cenușă, în special în zilele cu vânt”, a spus cititorul ziarului Pandurul.

Răspunsurile primite de la instituțiile statului arată că termocentrala din Turceni a făcut investițiile necesare pentru limitarea poluării. Într-un astfel de răspuns primit de gorjean de la Garda de Mediu în luna ianuarie, se spune că termocentrala a dotat grupurile energetice cu instalații de desulfurare și denoxare.

Cu privire la depozitul de cenușă, Garda de Mediu Gorj arată că “în perioadele de intensificări ale vântului există spulberări de zgură și cenușă, ce provin în special de pe taluzurile depozitului și de pe drumurile de acces”. După ce gorjeanului i s-a adus la cunoștință că se lucrează în prezent la supraînălțarea depozitului de zgură și cenușă, la finalul răspunsului i se comunică faptul că “În vederea prevenirii/ reducerii fenomenelor de dispersie a pulberilor în atmosferă provenite de la depozitul nr. 2 s-a impus SE Turceni să asigure o peliculă de apă pe suprafața compartimentelor aflate în exploatare”.

Din păcate, în astfel de situații, totul se rezumă la un schimb de hârtii între cetățeni și instituțiile statului, dar pentru localnicii din zonă problema rămâne. (A.A.)

Vizualizări: 3,430

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: