Norma de hrană pentru poliţiştii locali, suspendată. Consilier local: Să demonstreze că merită banii!

Poliţiştii locali pot să-şi ia gândul de la norma de hrană pentru că Primăria Târgu Jiu nu le va mai da bani în acest an. Patru luni, angajaţii Poliţiei Locale pierd câte 4.400 de lei la salariu. Municipalitatea anunţă că abia a găsit bani să asigure deszăpezirea pentru luna decembrie.

Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu, a explicat că au fost mutaţi bani de la investiţii la deszăpezire pentru că nu mai erau fonduri pentru funcţionare. Astfel, municipalitatea a preferat să renunţe la reabilitarea unor străzi, investiţii care nu au demarat, pentru a avea bani suficienţi pentru a curăţa străzile în cazul în care va ninge de luna viitoare. „Nu avem bani în buget pentru poliţiştii locali. A trebuit să asigurăm deszăpezirea pentru luna decembrie. Pentru lunile ianuarie şi februarie, contractul a fost semnat cu tarife în aşteptare. Era o chestie în aţi alege să umbli în picioarele goale, dar cu burta plină. Cam aşa ceva se întâmplă şi acum la Târgu Jiu. Nu putem să dăm bani poliţiştilor locali. Vine omul ăla de la Polata şi, vorba aia, plin de nămol pe cizme şi te întreabă «Bă, tată, bă, eu înot în nămol până aici şi tu dau normă de hrană?» E clar că nu mai putem da aceşti bani pentru că nu mai avem de unde”, a transmis directorul economic.

Să demonstreze că merită banii!

Decizia a fost luată după consultarea consilierilor locali. În şedinţa de luni, 27 noiembrie, Consiliul Local urmează să decidă suspendarea acordării normei de hrană pentru poliţiştii locali în acest an. „În momentul în care iei miliarde şi îi duci în norma de hrană a poliţiştilor, automat aceste lucruri vitale pentru Târgu Jiu rămân descoperite. Deci nu sunt bani în buget pentru a acoperi norma de hrană a poliţiştilor locali. Unii dintre ei mai trebuie să şi demonstreze că merită. Sunt câţiva care stau opt ore la birou şi plimbă o hârtie dintr-un birou în altul şi vrea normă de hrană. Mai întâi să demonstreze că merită această cheltuială”, le-a transmis consilierul PSD Cristian Toader Pasti angajaţilor de la Poliţia Locală.

Salarii frumuşele. Plus sporuri

Directorul Poliţiei Locale, Florin Urdea, le-a înaintat consilierilor locali o adresă prin care le-a arătat veniturile pe care le au subalternii săi. El, ca director, primeşte peste 5.000 de lei, fără sporuri. Veniturile celor de la Poliţia Locală nu sunt deloc de neglijat, după cum susţine consilierul PNL Mihai Paraschiv: „Veniturile nete sunt de la 1.600 de lei în sus. Cu norma de hrană, probabil că s-ar duce peste 2.500 de lei. Vedem pe această listă chiar consilieri, inspectori, poliţişti locali cu studii superioare, venituri de 3.745 de lei, venituri care nu includ norma de hrană. Îngrijitorul, cu studii medii, primeşte spor pentru condiţii vătămătoare. Să ne spună şi nouă cineva care sunt acestea”, s-a întrebat Paraschiv.

Ameninţă cu judecata

Între timp, sindicaliştii se consultă cu colegii lor de la nivel central pentru a stabili ce este de făcut pentru a-şi recupera banii. „Acum nu mai avem timp să organizăm un protest. Asta pentru că luni, consilierii locali vor suspenda aceste plăţi. Este foarte greu pentru că angajaţii sperau să primească şi ei aceşti bani măcar de sărbători. Nu au primit norma de hrană din luna septembrie. Ne vom îndrepta în instanţă împotriva Primăriei Târgu Jiu şi a Consiliului Local”, anunţă Stelian Mihu, liderul Sindicatului Pro Lex, din cadrul Poliţiei Locale Târgu Jiu.

COSTURI

Cei mai mulţi bani pentru mâncare ajung la poliţiştii locali din stradă. Cei mai puţini, la personalul TESA. „Se acordă 25 de lei/zi, efectiv lucrată, pentru un poliţist local, la care se adaugă suplimentul de 2 lei/zi, pentru cei care lucrează în schimburi şi 19 lei/zi, efectiv lucrată, la toate celelalte categorii de personal din cadrul instituţiei. Poliţia Locală Târgu Jiu are, în prezent, 138 de angajaţi”, a explicat Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Vizualizări: 3,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: