Notificare: 2000 de concedieri la CEO. Ce ascund sindicatele!

Sindicatele din minerit şi energie au dat publicităţii notificarea CE Oltenia privind planul de concedieri colective pentru acest an. Din document reiese clar că administraţia vrea să disponibilizeze 2000 de persoane, asta în condiţiile în care unii lideri sindicali au tot spus că s-au înţeles cu administraţia la 500. Deşi scrie negru pe alb altceva, liderii susţin că nu va fi aşa cum au fost notificaţi.

Conform notificării administraţiei, document ridicat personal de fiecare lider de sindicat de la sediul CE Oltenia, anul acesta vor urma să plece acasă 1332 de salariaţi care prestează activitate minieră, 421 de salariați de la activitatea energetică și 247 de salariați care prestează alt tip de activități. Curios este faptul că, după comisia de negocieri pe această temă, sindicatele au spus că au convenit cu administraţia ca din companie să plece doar persoanele care întrunesc condiţiile de pensionare în următorii doi ani, și acestea cu condiţia să beneficieze de plăți compensatorii, dar și de venit de completare. Asta însemna circa 430 de persoane, la care s-ar mai fi adăugat cei care plecau voluntar din companie, cărora urma să le ofere administraţia opt salarii compensatorii și venit de completare.
Acum, sindicaliştii au dat-o în... diverse. "Aceasta este procedura în ceea ce privește, să zic, un program de restructurare. Ei ne-au anunțat, dar conform și actului adițional care a fost încheiat nu se pot face disponibilizări fără să dea hotărârea de Guvern prin care să fie acordat tuturor disponibilizaților acel venit de completare pe o perioadă de 24 de luni. (...) Faptul că sunt trecuți acolo 2000 de disponibilizați, nu înseamnă că se vor și face. Vor fi 430 de salariați care îndeplinesc condițiile de pensionare în cei doi ani și în rest voluntari, oameni care doresc să plece din companie pe bază de voluntariat", a declarat la Radio Infinit, Gabriel Cîldărușe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).

Pârvulescu: Fac pariu că nu vor fi mai mult de 1000
Nici liderii Fderației Naționale Mine Energie (FNME) nu cred că vor fi duse la îndeplinire cele 2000 de concedieri trecute în notificare de administraţia CE Oltenia. "Și anul trecut au fost trecute 2133 și au plecat 1700, că atâtea ne-am înțeles. Dacă cu Ciurel au lăsat-o mai jos, dar acum?! Alea vor fi, 1000. Dacă vor fi. Acela e număr maximal, pentru că pe număr maximal se face hotărârea de Guvern pentru alocarea fondurilor pentru venit de completare. Altfel, dacă pui mai puține și ai mai mulți n-ai de unde să le dai venit de completare. Nu au cum să se întoarcă împotriva salariaților pentru că este Contract Colectiv care este legea părților. Și trebuie respectat. În Contract e prevăzut cine se disponibilizează, cum, cine e protejat. Nici nu au cum să strângă 1000 ținând cont de contract. Pun pariu cu oricine că nu vor fi mai mult de 1000. Nici 1000 nu vor fi", a comentat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.

Criterii de disponibilizare
Sindicatele au la dispoziţie 10 zile începând de vineri, 10 iunie, să răspundă la notificarea CE Oltenia. Conform notificării administraţiei, după reducerea posturilor vacante, prioritate la concediere vor avea: cei cu contracte pe perioadă determinată (excepţii: angajaţi ca urmare a decesului unui salariat, cei care au cedat terenuri, pentru completarea stagiului de cotizare, renunţarea pe caz de boală a părintelui salariat, reîncadrarea salariatului la redobândirea capacităţii de muncă); încetarea detaşărilor altor salariaţi în cadrul societăţii; salariaţii care mai sunt angajaţi şi la alţi agenţi economici; a celor care cumulează pensia cu salariul; cei care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi cu reducerea vârstei standard de pensionare, pensiei anticipate; cei care îndeplinesc condiţiile anterior precizate în termen de 24 de luni de la data concedierii, alte categorii de personal ale căror posturi de desfiinţează, dar numai cu acordul organizaţiei sindicale la care sunt înscrişi.

Galerie foto


Vizualizări: 11,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: