Nouă ani și tot fără heliport de noapte. Medic: Cazurile grave nu vin doar ziua

Nouă ani și doar o placă de beton. Așa arată heliportul din Târgu Jiu. Deși ar trebui să funcționeze 24 de ore din 24, heliportul se poate folosi doar pe timp de zi. Elicopterele nu pot ateriza odată cu lăsarea întunericului, iar viețile pacienților care depind de un transfer către alte spitale din țară sunt puse în pericol.

Deși au trecut aproape 10 ani de când autoritățile promit realizarea unui heliport funcțional la Târgu Jiu, situația nu s-a schimbat. Astfel, pacienții care au nevoie de un transfer urgent la spitale mari din țară nu au altă soluție, decât să spere că totul va fi bine. Nu de puține ori au fost cazurile în care pacienții au avut nevoie de un elicopter.

”Orice Spital Județean de Urgență ar trebui să dețină un astfel de heliport funcțional 24 din 24. Cazurile grave cu pacienți instabili nu vin doar ziua, vin 24 din 24. De exemplu, un pacient care se prezintă cu cea mai frecventă patologie, disecție de aortă, dacă el vine după 12 noaptea, noi trebuie să-l trimitem la un spital de rang superior, pe cale terestră”, spune Alin Feraru, medic cardiolog în cadrul SJU Târgu Jiu.

Neexistând posibilitatea de transport cu elicopterul, pacienții sunt transportați cu ambulanțele. ”Pe cale terestră, timpul de transport este foarte ridicat și riscul de mortalitate prin ruptura arterei aorte este extrem de mare. Chiar am avut un astfel de caz. Pacientul, din fericire, a trăit. Nu ar trebui să ne asumăm astfel de riscuri. Nu știu cât de mare este investiția, încât să obținem un astfel de heliport”, mai spune medicul.

Autoritățile din Târgu Jiu cunosc situația, dar au și promisiuni. ”A fost realizat proiectul. Aveam nevoie, pe lângă autorizațiile necesare, și de autorizația de la Autoritatea Aeronautică. Acolo lucrurile se desfășoară corect, însă presupune timp. Banii îi avem, suma ne-a fost transferată în mare parte de la Consiliul Județean, condițiile sunt îndeplinite, trecem la execuție. Termenul este redus ca și timp. Undeva în vara anului viitor putem avea un heliport funcțional 24 de orei din 24 pentru municipiul Târgu Jiu și nu numai”, spune primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Valoarea investiției este de 3 milioane de euro, iar o parte din sumă a fost acordată de către Consiliul Județean Gorj. ”Primăria Târgu Jiu a avut cuprinse mai multe investiții, iar valoarea pe care am repartizat-o a fost de 2,3 milioane de lei. Printre investiții se numără și proiectul referitor la heliportul de pe insulița Jiului”, a spus Oana Paloș, purtător de cuvânt al CJ Gorj.

Până când investiția va fi gata, bolnavii vor fi transferați tot cu ambulanțele între spitale. Actualul heliport din Târgu Jiu este folosit și de tinerii teribiliști. Cei mai mulți vin cu mașinile și fac drifturi pe zona pe care ar trebui să aterizeze elicopterele SMURD.

Vizualizări: 1,199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: