Noua schemă de calcul a compensatelor a făcut cozi la farmacii

Gorjenii au aşteptat ieri ore în şir pentru a putea lua de la farmacii medicamentele gratuite sau compensate. Farmaciile din Gorj nu au fost pregătite pentru a servi pacienţii de la primele ore ale dimineţii. Mulţi dintre farmacişti au preferat să închidă farmaciile din cauza faptului că nu deţineau soft-ul cu datele privind medicamentele. O altă problemă a fost şi schimbarea cotei taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24%.

Încă din 10 iunie gorjenii aşteptau să ridice medicamentele de care au nevoie. De ieri aceştia au putut primi medicamentele, dar farmaciile nu au fost pregătite să elibereze reţetele din cauza modificării TVA-ului şi modificării compensării. Târgujienii au stat la coadă ore în şi pentru a putea ridica medicamentele.

”Au fost probleme la farmacii deoarece de la 1 iulie a intrat în vigoare legea ce priveşte compensarea medicamentelor. Unele dintre medicamente au fost retrase din farmacii, altele noi au intrat şi sunt şi mici modificări de preţuri, fie medicamentele au fost scumpite, fie au fost ieftinite, iar altele au rămas neschimbate. Al doilea eveniment este TVA-ul de 24% care nu se aplică la medicamente, doar la anumite produse din farmacii, vitamine, energizante, stimulente alimentare şi alte produse complementare la care a fost modificată cota în casele fiscale”, a precizat Gheorghe Cocină, directorul CAS Gorj.

Supăraţi, târgujienii nu avut decât sa se plimbe de la o farmacie la alta şi au stat la cozi ore în şir pentru a putea lua medicamentele de care au nevoie. „O problemă este şi bugetul. Am asigurat un buget de 8 miliarde de lei vechi pentru prima decadă, urmând să vedem ce se întâmplă de luna viitoare, pentru că, aşa cum se ştie, bugetul s-a epuizat la 30 iunie. Aşteptăm suplimentări pentru perioada următoare , respectiv semestrul II . Timp de o săptămână toate farmaciile eliberează medicamente cu şi fără contribuţie personală, atât în Municipiu cât şi în judeţ”, a mai precizat directorul CAS Gorj.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: