Nouă sporuri pentru mii de profesori gorjeni

Sindicatele din învăţământ au obţinut aplicarea mai multor sporuri la salariile cadrelor didactice şi nedidactice, pentru care au luptat mai mulţi ani. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a aprobat nouă sporuri. Aceste drepturi erau prevăzute în contractul colectiv de muncă, însă nu au fost respectate niciodată. Recent a avut loc comisia paritară întrunită la nivelul IŞJ Gorj, când au fost aprobate toate doleanţele liderilor sindicali.

Potrivit lui Gheorghe Câlniceau, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu, că sporurile vor fi adăugate la salarii începând cu luna decembrie şi vor beneficia de ele câteva mii de persoane.

Profesorii şi personalul auxiliar au câştigat nouă sporuri astfel că din această lună vor avea câţiva bănuţi în plus la salariu. Acestora le vor fi plătite sporuri pentru condiţii penibile de muncă, spor pentru ecran şi vor primi prime de vacanţe, dar şi două salarii în caz de pensionare.

Femeile de serviciu din unităţile de învăţământ vor primi în sfârşit un spor de 10% pentru condiţii vătămătoare, grele, periculoase şi penibile de muncă. „În toate şcolile sunt persoane care au grijă de toalete sau de curăţenie sau în grădiniţe femei care au grijă de copiii foarte mici. Trebuie să primească acest spor. Oricum nu au salariu mare. Ce înseamnă 10% pentru un salariu de 6 milioane-“, a spus Câlniceanu.

Sindicatul a mai câştigat pentru profesori un spor de ecran. Beneficiarii sunt cei care utilizează calculatorul mai mult de 50% din timpul petrecut la serviciu şi vor primi cu 10% mai mult. „Va fi alcătuită o comisie care să stabilească cine beneficiază de acest spor. Să vedem cine îşi petrece jumătate din timpul de lucru în faţa calculatorului. Aici întră cu siguranţă informaticienii, secretarele, contabilii“, a precizat Câlniceanu. De asemenea, pentru naşterea fiecărui copil, mămicile beneficiază de încă un salariu de bază, iar profesorilor care ies la pensie li se acordă în plus două salarii. „Până acum, cei care se pensionau primeau doar un salariu, cu toate că noi spuneam conducerilor unităţilor de învăţământ să le acorde două. Tot prin această aprobare se vor oferi cinci salarii de bază familiei în cazul decesului unui salariat”, menţionează Gheorghe Câlniceanu, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ.

Dascălii au reuşit să obţină şi acordarea primei de vacanţă ce are valoarea ultimului salariu. N-au fost uitaţi nici paznicii care lucrează în două schimburi, aceştia beneficiind de un spor de 15%.  Şi bibliotecarii vor beneficia de un spor de zece procente. Sindicatele luptă pentru aceste sporuri de ani buni însă acum sunt foarte mulţumiţi că în final beneficiază de drepturile oferite prin lege.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: