„Groapă de gunoi“ de milioane de euro la Târgu Jiu

Peste 20 de milioane de euro au fost investiţi pentru realizarea la Târgu Jiu a unui depozit ecologic în care vor fi aduse toate gunoaiele din Gorj. La fel cum se întâmplă peste tot în Europa, resturile menajere vor fi sortate şi reciclate într-o proporţie cât mai mare. Vechea groapă de gunoi din Târgu Jiu, dar şi cele din restul judeţului, vor fi închise şi ecologizate, operaţiunea fiind de asemenea costisitoare.

Prima celulă a modernului depozit de deşeuri a fost inaugurată ieri, 20 noiembrie, la Târgu Jiu, cu mare fast. Chiar dacă vor putea fi depozitate deşeuri abia la începutul anului următor, autorităţile locale au ţinut inaugurarea cu mult înainte. Pentru realizarea depozitului de deşeuri a fost investit peste 20 de milioane de euro.

La eveniment au participat primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, reprezentanţi ai localităţilor din apropiere precum şi administratorul firmei UEG Mediu, cea care a realizat investiţia. La eveniment a apărut şi Victor Ponta, candidat pentru un nou post de deputat, de data aceasta pe Târgu Jiu.

Adună gunoiul Gorjului

Noul depozit de deşeuri este amplasat în zona Bârseşti şi are o suprafaţă de peste douăzeci de hectare. Depozitul va avea un număr de opt celule, fiecare dintre ele având o suprafaţă de circa 2,5 hectare. Celula va fi inaugurată în adevăratul sens al cuvântului la începutul anului viitor când vor fi depuse primele deşeuri menajere.

Potrivit directorului tehnic al Primăriei municipiului Târgu Jiu, Marius Ionescu, pe această primă celulă vor fi depuse numai deşeuri menajere. Ionescu a precizat că vor putea fi depuse deşeuri pe o singură celulă aproape patru ani. Lucrările pentru realizarea acestei gropi de gunoi, la nivel european au început în urmă cu câteva luni. Firma care a realizat investiţia de circa 20 de milioane de euro este UEG Mediu din Austria. Lucrările la celelalte celule vor începe odată cu umplerea celei inaugurate de curând. În groapa de gunoi situată în Târgu Jiu vor fi depozitate deşeurile rezultate din activităţile umane şi industriale din toate oraşele şi comunele Gorjului.

Închiderea fostei gropi de gunoi, 300 de mii de euro

Fosta groapă de gunoi a municipiului Târgu Jiu va fi închisă. Marius Ionescu a declarat că probabil anul următor vor fi finalizate lucrările de închidere a actualei gropi de gunoi. Pentru acest lucru vor fi investiţi 300 de mii de euro, întreaga suprafaţă de 2,5 aferentă actualei gropi de gunoi a oraşului va fi refăcută şi dată circuitului agricol. Totodată, societatea POLARIS, care se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului menajer, a dotat în cursul acestui an fiecare locuinţă individuală cu europubele, pentru a se putea trece la selectarea deşeurilor. Cetăţenii municipiului Târgu Jiu creează însă probleme atunci când vine vorba de colectarea selectivă a deşeurilor, lucru ce îngreunează activitatea acestora.

Vizualizări: 674

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: