Noul an începe cu un concediu de odihnă pentru minerii din SNLO

Angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor rămâne acasă de pe 24 decembrie şi până pe 11 ianuarie anul viitor, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alţi ani. Minerii nu vor pierde la salariu pentru că au muncit deja pentru o parte din zilele în care vor sta acasă, iar pentru altele beneficiază de un concediu de odihnă generat, din nou, de stocurile mari de cărbune.

Administraţia şi sindicatele au stabilit un program conform căruia minerii vor avea zile libere între Crăciun şi Anul Nou, zile pentru care au muncit deja în ultimele sâmbete ale acestui an. Directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, declară că minerii au lucrat inclusiv pe 1 Decembrie pentru a putea avea mai multe zile libere între Crăciun şi Anul Nou. Salariaţii SNLO vor intra însă în concediu de odihnă obligatoriu între 4 şi 8 ianuarie, ei urmând să revină la lucru pe 11 ianuarie, până atunci livrările de cărbune fiind asigurate din stocurile existente în prezent.

Nu duc lipsă de stocuri de cărbune

"Avem stocuri de 650.000 de tone, cererea nu este foarte ridicată, iar pe fondul acesta al temperaturilor extrem de scăzute, nici utilajele nu funcţionează la capacitate maximă. Unele dintre ele sunt pornite de abia la prânz şi nu mai lucrează foarte mult, la minus 10 grade Celsius ele trebuind oprite. În aceste condiţii am convenit cu sindicatele ca salariaţii să reia programul de lucru pe 11 ianuarie, când, în mod normal, şi nivelul stocurilor de cărbune ar trebui să fie mai redus", afirmă Burlan.

Salariaţii SNL Oltenia au mai fost trimişi acasă şi anul acesta de două ori din cauza cererii scăzute de cărbune. Cu toate acestea, societatea a reuşit să le achite drepturile salariale, inclusiv primele, la timp, fiind evitate conflictele sociale într-un an extrem de dificil şi marcat de criza economică. Reducerea cererii de cărbune este generată de consumul scăzut de energie electrică, lucru pe care ortacii par să-l fi înţeles. Ei au fost recompensaţi deja de Crăciun cu tichete cadou în valoare de 500 de lei, care le-au şi fost distribuite în ultimele zile.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a disponibilizat anul acesta circa 500 de salariaţi şi ar urma să îşi reducă anul viitor numărul de angajaţi cu încă 300, toţi fiind persoane care se încadrează în programul de prepensionare anticipată.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: