Noutăţi despre fabrica de ghips-carton de la Turceni

Optzeci milioane de euro. Atât costă parteneriatul încheiat între Complexul Energetic Turceni şi Grupul Lafarge ale cărei rezultate se vor vedea abia de anul viitor. Este vorba de o nouă fabrică a grupului Lafarge care va scoate pe piaţă o nouă serie de produse utilizând ca materie primă cenuşa rezultată în urma procesului de desulfurare de la CE Turceni. Primăria Turceni abia aşteaptă noua investiţie mai ales pentru noile locuri de muncă create.

Gorjenii vor avea posibilitatea, începând de anul viitor, să vadă pe piaţa materialelor de construcţii o nouă gamă de produse având la bază deşeurile rezultate de la Complexul Energetic Turceni. „Noi am încheiat anul trecut, în primăvară, un contract cu grupul Lafarge foarte avantajos din punctul nostru de vedere, pentru că vom reuşi să scăpăm de deşeurile rezultate în urma procesului de desulfurare, ne mai având în acest fel probleme nici cu mediul. Am reuşit să obţinem un preţ neaşteptat de bun pentru cenuşă şi din altă perspectivă am reuşit să aducem la Turceni un investitor care ar putea oferi peste 500 de locuri de muncă, sperăm noi că din zonă”, a declarat Octavian Graure, directorul CE Turceni.

Graure: Putem da 16 tone de cenuşă pe zi

Proiectul ar putea deveni palpabil abia din toamna lui 2011, atunci când CE Turceni ar putea realiza procesul de desulfurare în parametri normali. „Noi le putem oferi cam 30 de maşini a câte 16 tone pe zi de cenuşă pe care ei o combină cu alte soluţii şi rezultă acele plăci de azbociment, gips sintetic şi altele”, a precizat Graure.

În prezent, proiectul se află în fază incipientă, Grupul Lafarge a cumpărat deja un teren de 34 ha de la locuitorii din Turceni, exact în spatele CE Turceni, acolo unde va fi ridicată noua fabrică. Momentan, Grupul Lafarge a obţinut autorizaţia de mediu urmând să obţină şi autorizaţia de construire de la primăria Turceni. „I-am dat autorizarea pentru că este vorba de o investiţie majoră şi nu afectează în niciun fel calitatea mediului, din contră. Mai mult decât atât, 70% din investiţie este automatizată şi sperăm ca de la anul lucrurile să meargă bine”, a declarat Nicolae Georgi, şef serviciu autorizare în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Iordache: Vor fi 500 de locuri de muncă

Primăria Turceni abia aşteaptă însă investitorul în localitate având în vedere numărul de locuri de muncă pe care intenţionează să le creeze în zonă. „Abia îi aşteptăm, au achiziţionat terenul de la persoanele private, noi le-am eliberat certificatul de urbanism pentru construire. Ei au declarat o investiţie de 80 de milioane de euro în zonă creând peste 500 de locuri de muncă”, a declarat Ion Iordache, primarul oraşului Turceni. Grupul Lafarge nu a dorit să comenteze nimic până nu vor mai înainta cu proiectul. „Proiectul se derulează conform unei planificări interne, detaliile investiţiei şi comunicarea aparţin exclusiv Grupului Lafarge”, a declarat Georgiana Stavarache, PR în cadrul Lafarge S.A Bucureşti.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: