Noutăţi în privinţa impozitelor şi taxelor locale

Direcţia de Taxe şi Impozite Locale din Târgu Jiu şi-a reluat activitatea cu aproape o săptămână întârziere din cauza modificărilor legislative apărute în noul Cod Fiscal. Directorul instituţiei, Mariana Budulan, a prezentat în conferinţă de presă cele mai importante modificări de care ar trebui să ţină cont contribuabilii începând cu acest an fiscal.

Taxele şi impozitele locale s-au modificat în anul 2016, odată cu apariţia noului Cod Fiscal. Apariţia noutăţilor legislative au luat prin surprindere autorităţile publice locale mai ales că normele de aplicare ale legii nu au apărut nici până la această dată. Directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale, Mariana Budulan, le transmite contribuabililor târgujieni ca înainte să-şi achite impozitele să verifice la inspectorul de sector toate bunurile pe care le au în evidenţă precum şi impozitul pe care îl datorează. ”În cazul clădirilor rezidenţiale aparţinând contribuabililor persoane fizice problema este foarte simplă, nu se modifică nimic. Pentru clădirile nerezidenţiale pe care noi le-am identificat în baza noastră de date ca fiind în jur de 700 de astfel de clădiri, avem nevoie de prezenţa lor în vederea depunerii declaraţiilor, modele noi care au apărut la finele anului trecut, declaraţii date pe propria răspundere în vederea calculării impozitelor pe clădiri”, a spus Mariana Budulan, director.

Rapoartele de evaluare, obligatorii

Tot până la 31 martie 2016, persoanele fizice sau juridice din Târgu Jiu care deţin clădiri nerezidenţiale au obligaţia să depună un raport de evaluare pentru fiecare clădire în parte, raport care va fi luat în calcul la stabilirea impozitului.

”Până pe 31 martie, contribuabilii, pe lângă declaraţia pe care o vor depune vor depune şi un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat caz în care valoare stabilită în raport va fi cea care va influenţa impozitul. Dacă nu vor face acest lucru am spus că vom calcula cu cotă de 2% asupra valorii care se află înregistrată în evidenţele noastre, faţă de 0,5% cât ar trebui. Pentru contribuabilii persoane juridice care deţin în proprietate clădiri rezidenţiale, cât şi nerezidenţiale există obligaţia ca până la 31 martie să se depună astfel de declaraţii pentru toate imobilele. De asemenea vor depune ataşat declaraţiilor şi rapoartele de evaluare întocmite tot până la 31 martie”, a mai spus Mariana Budulan.

Rapoartele de evaluare nu vor mai putea fi măsluite, anunţă conducerea instituţiei căci a apărut un ghid care indică paşii care trebuie efectuaţi de contribuabili. ”Rapoartele nu vor mai putea fi influenţate cum se întâmpla în anii precedenţi, acum normele sunt foarte clare, există un ghid numai pentru întocmirea rapoartelor în vederea calculării impozitului”, spune conducerea instituţiei.

La impozitul pe teren există cele mai multe modificări în sensul că pentru prima oară se impozitează terenul ocupat de clădire. Noul Cod Fiscal reglementează şi situaţiile în care în aceeaşi clădire există şi spaţiu de locuit dar există şi spaţiu destinat activităţilor economice. ”Toate imobilele în care există un spaţiu, există un sediu declarat al unei societăţi comerciale, chiar dacă nu se desfăşoară activitate economică, ele sunt declarate rezidenţiale. Dacă în imobilul respectiv se desfăşoară activitate economică numai pe o parte din imobilul respectiv şi există contract de închiriere, de comodat, vom calcula pentru suprafaţa închiriată, o cotă de clădire nerezidenţială iar pentru restul cu cotă de clădire rezidenţială”, spun autorităţile.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: