Cotruna: Spitalele îşi bat joc de copiii din centrele de plasament

Un băiat în vârstă de 15 ani din centrul de plasament a fost la un pas de a-şi pierde viaţa din cauza incompetenţei medicilor. După ce a stat internat 2 zile în Spitalul Rovinari şi 8 zile în Spitalul Târgu Jiu, copilul a fost transferat cu mari intervenţii la o clinică din Craiova. Surpriză însă: aici nu existau medicamentele necesare pentru tratamentul copilului. În cele din urmă, băiatul a ajuns la Spitalul „Matei Balş” din Bucureşti, iar starea sa de sănătate se îmbunăteşte. Conducerea Direcţei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj este nemulţumită de modul în care sunt trataţi copiii instituţionalizaţi, în spitale.

Un copil aflat de 5 ani la un asistent maternal a fost plimbat prin trei spitale până ca medicii să-l poată trata corespunzător. Necazurile băiatului au început în anul 2014, când a făcut otită. „Băiatul a fost operat în anul 2014 de infecţie la ureche, nu ştiu dacă a fost operaţia reuşită, pentru că îi mai supura din când în când urechea. Medicul care l-a operat, Stanciu, îmi spunea atunci să-i punem apă oxigenată. Pe data de 28 decembrie 2015 a făcut temperatură 40 de grade şi spunea că-l doare urechea, asistenta maternală l-a dus la Spitalul Rovinari, a stat internat acolo vreo două zile şi a fost trimis la Târgu Jiu, pe data de 30 decembrie. Medicii de aici au spus că are infecţie la ureche, că este suspect şi de meningită, dar nu i-au făcut nici o analiză, au spus că este o afecţiune conexă de la ureche”, a declarat Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj.

Deşi mai bine de o săptămână medicii de la Târgu Jiu nu au reuşit să îmbunătăţească starea de sănătate a copilului cu nimic, au acceptat cu greu transferul la Craiova, pe motivul că s-ar face de râs. „Copilul a fost ţinut vreo 8 zile în spital la Târgu Jiu şi 2 zile la Rovinari, dar se simţea din ce în ce mai rău. Noi ne-am supărat, l-am trimis pe colegul meu Mircea Andrei să solicite transferul la Craiova. Iniţial nu au vrut pe motivul că nu sunt afecţiuni atât de grave să fie tratate de clinici. Până la urmă, l-au trimis la Craiova. La Craiova a ajuns la Clinica ORL, a fost operat, s-a simţit bine, dar în urma investigaţiilor s-a depistat că are meningită în formă gravă purulentă. Medicii i-au spus asistentei maternale, care l-a însoţit, că pe diagnosticul ăsta au avut multe decese”, a precizat directorul Cotruna.

Lipsa de medicamente în spitalele din Craiova

Chiar şi la clinica din Craiova, reprezentanţii DGASPC Gorj s-au confruntat cu probleme în tratarea copilului. „După operaţie, l-au mutat pe copil de la ORL la Boli Infecţioase, i-au făcut analize şi i-au pus diagnosticul meningită purulentă. Medicii de la Craiova ne-au spus că nu au un antibiotic puternic, cu spectru larg ca să-l administreze copilului, având în vedere că are o stare gravă de meningită. I-au spus asistentei maternale că o să facă referat vineri la directorul de la clinică, să-l aprobe luni şi probabil să-l administreze marţi-miercuri, săptămâna asta. Când am auzit, Mircea Andrei a plecat din nou la Craiova şi am cerut să ne lase să cumpărăm noi antibioticul, costa cam 50-60 de lei şi trebuia să-i facă câte două fiole pe zi, timp de şapte zile, dar nu asta a fost problema. Medicul de salon a spus să cumpărăm pentru trei zile, că apoi îl va face rost spitalul. Pe prospect scria că trebuie administrat perfuzabil, prima dată l-au administrat corect, iar în a doua oară l-a administrat intravenos, copilul a avut reacţii adverse. Şi-a revenit, iar marţi dimineaţă ne-a sunat medicul din nou şi ne-a spus că nu există medicamentul în spital. Ne-a deranjat acest lucru, puteau să-l cumpere şi ei până ajungeam noi la Craiova. Am cerut să fie transferat copilul la Bucureşti, după mai multe discuţii controversate au acceptat. Puteam cumpăra noi tratamentul în continuare, dar ne-am speriat că nu era administrat corespunzător”, a declarat Dumitru Cotrună. În momentul de faţă, copilul, împreună cu asistenta lui maternală, se află la Spitalul „Matei Balş” din Bucureşti şi răspunde la tratament. 

Medic: Meningita nu are legătură cu otita din 2014 

Gheorghe Stanciu, medicul despre care se spune că l-ar fi operat pe copil de otită în anul 2014, crede că cele două diagnostice nu au legătură. „Nu ştiu eu ce s-a întâmplat în anul 2014, am înţeles că a fost pe la noi, pe la spital, cu otită supurată, nu are nici o legătură cu meningita care a făcut-o el acum, după doi ani. În 2014 a venit la spital cu otită supurantă şi l-am curăţit în ureche, nu l-am operat. Dacă i-am fi făcut noi meningită, apărea în 24 de ore, nu în doi ani”, a declarat Gheorghe Stanciu. Acesta presupune că băiatul a primit tratament corespunzător pe perioada spitalizării. „Copilul a fost internat la Boli Infecţioase cu meningită, de acolo a fost trimis la Craiova, iar apoi la Bucureşti. Aşa se tratează meningita, dacă a fost ţinut 8 zile în spital, probabil a fost ţinut sub tratament. Tratamentul a mers prost, l-a văzut un medic ORL de la noi, i-a făcut un CT şi apoi l-a trimis de urgenţă la Craiova. Eu eram în concediu, dar am înţeles că a avut nişte probleme şi la ureche, a fost trimis la Craiova, iar la Craiova l-a operat imediat un neurochirurg. Eu nu ştiu să vă spun altceva”, a declarat medicul Gheorghe Stanciu, care este şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

REVOLTĂ

Conducerea DGASPC Gorj este foarte revoltată din cauza modului în care sunt trataţi copiii la Târgu Jiu. „Sunt foarte revoltat pe medicii de la Târgu Jiu că l-au ţinut 8 zile în spital, cu temperatură 40, fără să-i facă nimic, iar cei de la Craiova probabil că l-ar fi ţinut fără tratament şi astăzi, dacă nu-i cumpăram noi. M-a deranjat atitudinea dumnealor, nu se poate aşa ceva, e bătaie de joc, în condiţiile în care le-am spus să nu se joace cu viaţa copiilor din centrul de plasament că nu sunt chiar ai nimănui, cum cred ei”, a declarat Dumitru Cotruna.

Vizualizări: 270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: