Judecătorii au interzis defrişarea după ce pădurea a fost tăiată

Instanţa de judecată a anulat, printr-o hotărâre definitivă, deciziile de defrişare pentru 22 de hectare de pădure emise pentru cariera Roşia. Decizia a devenit definitivă în decembrie, după ce pădurea a fost deja înghiţită de exploatarea minieră.

Asociaţia non-guvernamentală Bankwatch România a câştigat la finalul lunii decembrie procesul împotriva CE Oltenia şi a Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, obţinând la Curtea de Apel Bucureşti anularea definitivă şi irevocabilă a 27 de decizii de defrişare pentru 22 de hectare de pădure în judeţul Gorj. Responsabilii asociaţiei au spus că CE Oltenia a divizat lotul de pădure ce trebuia defrişat, pentru că avea nevoie de o hotărâre de Guvern fiind suprafaţa prea mare, şi astfel a obţinut avize de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, pentru suprafeţe mai mici, de un hectar. Astfel, CE Oltenia ar fi evitat să realizeze un studiu de impact de mediu şi social. De altfel un alt acord de mediu pentru defrişarea a 159 de hectare a fost anulat în primă instanţă la începutul lunii decembrie.

Pandurul a solicitat informaţii administraţiei CE Oltenia legate de situaţia suprafeţelor de pădure pentru care Bankwach a obţinut în instanţă anularea deciziilor defrişare. Cei din complex spun că suprafeţele de pădure cuprinse în hotărârea magistraţilor au fost deja defrişate. "Suprafeţele respective au fost defrişate cu respectarea deciziilor emise de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare-Râmnicu Vâlcea. Aceasta sentinţă nu are efect asupra continuării activităţii la Cariera Roşia", se arată în răspunsul formulat de CE Oltenia la solicitarea Pandurul.

Responsabilii asociaţiei Bankwach spun că vor decide ce acţiuni vor face în legătură cu situaţia de la cariera Roşia după ce vor primi hotărârea magistraţilor prin care a fost anulat avizul de mediu pentru defrişarea respectivei suprafeţe de pădure. "Complexul Energetic Oltenia a invocat faptul că suprafaţa a fost deja defrişată şi când dosarul se judeca pe fond. Deoarece nu am putut verifica veridicitatea acestei informaţii, odată ce primim comunicarea Curţii de Apel Bucureşti care conţine justificarea hotărârii favorabile, vom investiga atât situaţia de la faţa locului, precum şi căile juridice de a acţiona în continuare, alături de avocatul cu care lucrăm", a explicat Alexandru Mustață, reprezentant Bankwatch.

CEO, pe cale să obţină un nou acord de mediu

Legat de acordul de mediu anulat de instanţă pentru defrişările de la cariera Roşia, cei de la APM Gorj spun că sunt pe cale să emită un altul. Este vorba de acordul solicitat de CE Oltenia pentru continuarea activităţii miniere pentru toate carierele din cadrul complexului. Carierele Tismana I şi II au fost primele pentru care APM Gorj emis acest acord de mediu. "Încă din ianuarie-martie s-a declanşat procedura de obţinere a unui acord de mediu pentru întreaga activitate a carierei, pentru că instanţa a ridicat problema că ar fi fost dat un acord numai pe defrişare şi nu pe întreaga activitate, respectiv extracţie lignit, amenajare depozite, trasee de benzi. S-a făcut evaluarea de impact, aşa cum reieşea din motivarea instanţei ţinând cont de întreg perimetrul de activitate al carierei Roşia. Pentru a avea certitudinea acestui perimetru am făcut scrisoare la Agenţia Naţională de Resurse Minerale pentru a confirma perimetrul de licenţă în care există resursa de cărbune. (...) Studiul de impact a fost supus dezbaterii publice la Fărcăşeşti, au participând inclusiv ONG-uri. A fost analizat în comisia de tehnică, au fost solicitate toate completările la elaboratorul studiului de impact, au venit şi cu completările şi acum s-a luat decizia de emitere, urmează să elaboreze draftul. Asta înseamnă maximum o lună", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Vizualizări: 365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: