Novaci: Pagube de 35 de milioane, guvernul a alocat 1,5% din sumă

Administraţia locală din Novaci a făcut un calcul estimativ al pagubelor făcute de ploile torenţiale şi de râurile revărsate. Peste 35 de milioane RON este suma necesară pentru ca lucrurile să revină la normal, spun autorităţile, care ştiu că acest lucru va fi posibil numai dacă vor primi finanţarea necesară. Banii promişi de Guvern întârzie să apară. Oricum, sumele promise de mai-marii de la Centru sunt cu mult sub nevoile comunităţii.

Oraşul Novaci a fost cea mai afectată localitate din judeţul Gorj după ce râul Gilort s-a revărsat, distrugând digurile de protecţie, case, drumuri, reţele de utilităţi şi multe alte bunuri. Autorităţile locale au făcut un calcul, acum, după inventarierea pagubelor şi spun că au nevoie de câteva zeci de milioane de lei pentru a remedia problemele apărute după inundaţii. Cea mai mare parte din sumă este necesară pentru protejarea oraşului, de-a lungul Gilortului, prin realizarea de diguri de protecţie. Autorităţile locale spun însă că banii promişi de Guvern, care oricum nu au ajuns în conturile primăriei, sunt puţini. Astfel stând lucrurile, administraţia locală se teme să dea un termen pentru soluţionarea problemelor, asta pentru că totul se rezumă la sumele pe care le vor primi. „Banii de la Guvern încă nu au ajuns la noi. Sper ca săptămâna viitoare să ajungă în fiecare localitate în parte. Nouă ni s-a repartizat  doar  550 mii, aşa am înţeles. În ceea ce priveşte reparaţiile este greu să estimezi în cât timp se vor face. Totul se rezumă, până la urmă, la partea financiară. Dacă sunt alocate sumele necesare, timpii pot să scadă. Dacă nu, se prelungesc”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul oraşului Novaci.    

Corpul de Control al Ministerului Mediului nu a ajuns încă la Novaci, spun autorităţile locale. Controlul a fost dispus de ministrul Attila Korodi pentru a verifica autorizaţiile de exploatare forestieră la nivel de judeţ. Ancheta a fost demarată, conform spuselor ministrului, pentru a se asigura că inundaţiile s-au produs din cauze naturale şi nu din cauza tăierii ilegale de arbori. Nici  Corpul de Control al prefectului nu a ajuns în zonă.  

MICROHIDROCENTRALE

Câteva microhidrocentrale de pe râul Gilort, aparţinând Institutului de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH), au fost afectate în urma precipitaţiilor abundente care au căzut. Autorităţile locale din Novaci spun că societatea face în prezent o evaluare a pagubelor şi că toate aceste microhidrocentrale sunt asigurate.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: