Nu avem ce le face, dar măcar să îi înjurăm

Parlamentarii votează cum vor ei, fără să dea explicaţii, ştiind foarte bine că nu avem ce să le facem. Dacă pe buletinul de vot ar fi şi o căsuţă goală, atunci da, poate s-ar teme. Dacă 70% dintre votanţi ar vota cu „nimeni” şi aşa-zişii politicieni ai zilei nu ar putea face majoritate, poate că partidele ar pune alţi oameni pe liste.

Faptul că de la un scrutin la altul se prezintă tot mai puţini oameni la vot nu îi impresionează pe politicieni, pentru că şi dacă se prezintă doar ei, candidaţii, la vot, tot atâţia parlamentari avem.

Că pesediştii au majoritate şi fac ce vor în actualul parlament ştim deja. Interesant este că nici pe liberali nu îi înţelege nimeni. Nici măcar liberalii. Senatorii liberali au votat în bloc împotriva modificării Codului Silvic, fără o justificare clară. Au spus ceva de genul că ei nu vor modificări pe bucăţele a unei legi atât de importante. O modificare este însă vitală pentru carierele miniere blocate de ani buni, deoarece Complexul Energetic Oltenia nu reuşeşte în condiţiile legii actuale să obţină aviz pentru defrişarea pădurilor sub care se află zăcământul de cărbune. Senatorii liberali au votat în bloc împotriva acestei modificări, motiv pentru un lider de la Gorj, Eduard Berca, să le transmită un sănătos „Să le fie ruşine!” Deputatul Dan Vîlceanu, liberal, a spus că el va vota acest proiect. Votul lui va fi însă puţin mai mult decât nimic, câtă vreme nu va explica votul partidului. Pentru că nu vorbim de o companie cu probleme, nu vorbim de 13.300 de angajaţi, ci vorbim de o sursă de energie la care România, astăzi, nu are alternativă. Este o problemă de siguranţă naţională, tratată de unii la mişto.

Un alt vot care l-a enervat pe Berca a fost al unor parlamentari PNL care s-au abţinut pe un proiect al USR privind eliminarea unor pensii speciale. Cred că am auzit cu toţii politicieni de toate culorile politice cerând eliminarea pensiilor nesimţite. Inclusiv ale parlamentarilor. Şi totuşi, la vot, se fofilează. Parlamentarii şi-au crescut de trei ori salariile în acest mandat, adică de la circa 4.000 la aproape 12.000 net. Plus multe facilităţi, de la transport, cazare, telefon gratuite până la reducere de 50% la sala de fitness. De ce? Pentru că pot! Liberalii îi înjură pe pesedişti pentru vorba asta lansată de Codrin Ştefănescu: pentru că putem. Dar şi ei fac la fel, pentru că pot. Aaa, că nu pot cât poate Codrin Ştefănescu, este adevărat, că totuşi nu poate fi în opoziţie ca la putere. De ce se opun liberalii eliminării pensiilor nesimţite? Pentru că pot.

Sistemul democratic din România este croit de aşa natură încât nu prea avem ce le face parlamentarilor. Putem doar să le cerem explicaţii, să îi înjurăm şi cam atât. E bine că din când în când reacţionează şi un politician, cum e cazul lui Berca. Dacă şi ei, politicienii, s-au săturat de comportamentul parlamentarilor, ce să mai zicem de alegătorii de rând?

Vizualizări: 675

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: