Nu prea liberul arbitru

Aprilie 2009. şeful Comisiei Centrale de Arbitri, Gheorghe Constantin, este arestat pentru luare de mită. Fiul acestuia, arbitrul în exerciţiu Augustus Constantin, este devastat. Mai tîrziu, mai mulţi antrenori din prima ligă îl contestă pe Constantin Jr., având în vedere preocupările dovedite ale tatălui. Sorin Cârţu (pe atunci la Pandurii) este suspendat multe etape după ce, la un meci arbitrat de Augustus, îi face acestuia gesturi repetate cu mâinile împreunate, ca şi când ar fi fost încătuşat. Constantin senior este eliberat abia după 9 luni de arest, pe cauţiune. Septembrie 2011. Şeful Comisiei Centrale de Arbitri, Vasile Avram, este arestat preventiv pentru luare de mită. Fiul acestuia, arbitrul în exerciţiu Marius Avram, este devastat și nu mai arbitrează meciul pentru care fusese delegat.

Pe lista foştilor arbitri ai căror odrasle arbitrează, de asemenea, se mai înscriu nume ilustre ca Crăciunescu, Costică ”Suceava” (cel din primul paragraf era Costică ”Vâlcea”), Chivulete şi mulţi alţii.

Dincolo de corupţia profundă şi pe toate planurile din fotbalul românesc (sau tocmai din cauza asta) se impune parcă o minimă decenţă: este talentul de-a arbitra ceva genetic- Mă îndoiesc. Ce trebuie să ştii ca arbitru, de-ţi trebuie tată cu date bune ca să ajungi şi tu- Să alergi- Să sufli-n fluier- Să te uiţi- Să iei şpagă, poate-

Mi-e milă de copiii care le calcă pe urme părinţilor în ceea ce priveşte profesia. Sunt meserii în care acest fenomen îţi provoacă compasiune doar din cauza lipsei de originalitate şi a cocoloşirii. Dar sunt altele în care este clar că iluştrii înaintaşi facilitează accesul copiilor în sferele înalte ale meseriei. Arbitrajul este unul dintre cele mai bune exemple. Am prieteni care au vrut să se facă arbitri şi au muncit mult pentru asta, dar au renunţat când au descoperit cum se face selecţia. Nicăieri nu e nepotismul mai feroce, nicăieri nu e şpaga mai mare. Poate doar cu vameşii să se compare. Dar măcar vameşii ăia stau la serviciu opt ore pe zi pentru miile alea de euro.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: