Nu se mai găsește forță de muncă la sate. Primar: Oamenii fie și-au deschis afaceri, fie au plecat la muncă în străinătate
Este destul de greu, aproape imposibil să găsești forță de muncă în satele județului Gorj. Orice agent economic care ar veni să ofere locuri de muncă nu prea are cui pentru că mulți săteni și-au deschis propriile afaceri sau sunt plecați la muncă în străinătate pentru că nu sunt dispuși să muncească pe bani puțini în țară.
De exemplu, în comuna Turburea sunt deschise 47 de societăți comerciale, iar aici cu greu poți găsi un sau doi localnici dispuși să muncească dacă li se oferă vreun loc de muncă.
”Avem 47 de firme pe raza comunei Turburea. Majoritatea fac comerț cu amănuntul, au baruri, magazine alimentare, spălători auto, ateliere mecanice, dar avem și pe producție o fabrică de pâine, una de prăjituri și crescători de animale. Anul trecut am avut 6.000 de porci în comună, iar acum avem 4.000 pentru că oamenii au mai vândut din ei. Suntem printre comunele cu cele mai multe firme pentru că cei care au lucrat la CEO și la Petrom și au ieșit la pensie și-a făcut o afacere, iar majoritatea sunt plecați la muncă în străinătate. Nu știu dacă dintr-o comună cu 4.500 de locuitori, găsesc 10 dispuși să muncească”, a declarat Ion Bârcă, primarul din Turburea.
Aceeași situație este și în comuna Lelești. Oamenii de aici nu sunt dispuți să muncească pe salarii mici.”Cei mai mulți dintre cei care pot munci sunt plecați în străinătate sau în orașele mari din țară, vorbesc aici de tineret. Avem și ceva firme în comună, două tâmplării, o balastieră, dar majoritatea au plecat să muncească pe salarii mari. Dacă ar veni vreo firmă să recruteze din comună nu știu dacă aș găsi 2-3 oameni ca să muncească, nu vorbesc de 10-15 ca să le asigur transport. Oamenii sunt învățați să muncească pe bani mulți, nu pe nimic”, a declarat primarul Laurențiu Turcilă.