Greva minerilor nu mai sperie pe nimeni

Acum două-trei decenii, o grevă a minerilor punea toată lumea pe jar. Chiar şi un conflict mocnit scotea din amorţeală prefectul şi politicienii, iar directorii erau presaţi să rezolve problema înainte de a lua amploare.

Acum, câteva sute de mineri sunt în grevă japoneză şi nimeni nu ia în serios protestul lor. Doar câţiva lideri de sindicat reuşesc să facă din asta un subiect. Nici măcar politicienii, care de obicei profită de astfel de situaţii pentru a-şi face imagine, nu au acordat importanţă.

Salariile din minerit şi energie făcuseră acum zece ani din Gorj al doilea judeţ al ţării din punct de vedere al mediei salariale. Eram după Bucureşti-Ilfov. Acum, suntem în a doua jumătate a clasamentului, iar salariile minerilor au fost depăşite până şi de şoferii şi femeile de serviciu de la Consiliul Judeţean. Asta deşi minerii muncesc în ploaie, în frig, în zgomot sau în caniculă şi praf. Sănătatea lor este măcinată zi de zi, dar politicienii nici măcar nu se prefac că îi întreabă ce probleme au.

Poate au ceva cu iniţiatorul demersului, Nicu Bunoaica, liderul unui sindicat mic din Complexul Energetic Oltenia. Cu un limbaj colorat şi un discurs cam haotic, Bunoaica spune însă lucruri adevărate despre ceea ce se întâmplă în carierele miniere şi ar trebui luat în serios.

Primii care nu îl iau în serios pe Bunoaica nu sunt politicienii, ci chiar liderii sindicatelor mari din Complexul Energetic Oltenia. Aceştia ba spun că greva japoneză nu este prevăzută în lege, ba că Bunoaica vrea să fie vedetă, ba că şi ei luptă pentru rezolvarea aceloraşi probleme, dar nu se laudă.

Lipsa de solidaritate a minerilor este de fapt principalul motiv pentru care nu sunt luaţi în seamă. Acum 20-30 de ani, când un miner protesta era luat în serios, pentru că minerii erau solidari şi orice nemulţumire putea genera un conflict de muncă major. Acum, fiecare este pentru el, minerii s-au prins că îşi pot rezolva individual problemele cu o grevă a foamei de câteva ore în faţa companiei sau intrând în direct la televiziuni atunci când este vreun director în studio. Solidaritatea minerilor ţine de istorie de mulţi ani şi este puţin probabil să mai revină vreodată în actualitate.

Vizualizări: 1,444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: