Nu-ţi mai poţi plăti impozitele dacă ai amenzi restante

Târgujienii care au amenzi neplătite din anii trecuţi trebuie să ştie că, dacă intenţionează să-şi plătească taxele şi impozitele la început de an, banii vor merge pentru stingerea amenzilor şi nu a impozitelor. Noua reglementare face parte din Codul Fiscal intrat în vigoare cu 1 ianuarie 2016 şi ar trebui să vină în folosul autorităţilor în încercarea de a recupera măcar o parte din datoriile uriaşe la bugetele locale. Reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu sunt sceptici şi spun că mare parte din târgujienii cu datorii mari la amenzi nu au impozite de plată, nefiind proprietari.

Noul Cod Fiscal care a intrat în vigoare anul acesta nu le mai permite târgujienilor care au amenzi restante să-şi achite doar impozitele. Banii pe care aceştia îi vor achita la casieriile Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale vor merge pentru stingerea amenzilor şi doar dacă mai rămân disponibili merg şi pe alte surse. Conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale spune că datoriile din amenzi sunt uriaşe la nivelul municipiului Târgu Jiu. ”Târgujienii vor trebui să respecte prevederile articolului 165 din legea 207 privind Codul de Procedură Fiscală, însemnând că începând cu acest an, sumele achitate de dumnealor vor stinge cu prioritate amenzile contravenţionale şi după aceea impozitele şi taxele locale. Se aplică şi la persoanele fizice şi la persoanele juridice, este aceeaşi procedură pentru toată lumea. În prezent, datoriile din amenzi se ridică la 10 milioane de lei”, a spus Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale din cadrul primăriei Târgu Jiu.

Practic, numai în 2015 au fost debitate amenzi în valoare de 2.650.000 lei din care s-au plătit doar 177.000 lei. ”Cele mai multe amenzi vin din anul 2007 când au fost predate de la bugetele de stat bugetelor locale”, a precizat Mariana Budulan, director. Cât de prost se încasează amenzile în municipiul Târgu Jiu o dovedesc cifrele. Astfel, în 2015 s-a încasat din amenzi suma de 1 milion de lei dintr-o datorie de 10 milioane însă doar în 2015 s-au strâns alte 2,4 milioane de lei. ”Este posibil ca această reglementare să nu aibă rezultatul aşteptat căci foarte mulţi târgujieni care au amenzi de circulaţie nu au nici un bun pe numele lor, proprietari sunt părinţii şi prin urmare ei nu au impozite de plătit”, a spus Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale. Din categoria amenzi fac parte amenzile de circulaţie, amenzile pentru perturbarea liniştii şi ordinii publice, dar şi amenzile pentru rovignetă.

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: