Numărul dascălilor disponibilizaţi s-a dublat

Circa 125 de profesori vor fi disponibilizaţi, anunţa la începutul săptămânii Inspectoratul Şcolar judeţean (IŞJ). Ieri însă, a fost comunicat un nou număr, dublu de data aceasta. 250 de profesori vor fi daţi afară.

Mai multe şcoli din judeţul Gorj au fost comasate în ultimul an în mediul rural, aşa că reducerile de personal anunţate pentru sfârşitul acestui an şcolar n-ar fi chiar o noutate pentru dascăli. Cu toate că la începutul lui 2010 au fost vehiculate în jur de 126 de persoane, în ultimele zile s-a vorbit despre un alt număr. Astfel, ultimele date arată că ar putea fi trimise acasă aproape 250 de angajaţi din învăţământ,  în special în rândul personalului didactic, şi mai puţin al celui auxiliar.

Suplinitorii, pe lista neagră

Maria Cochină, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, spune că la sfârşitul lui decembrie au fost înştiinţaţi printr-o Hotărâre de Guvern asupra reducerii a 126 de norme la nivelul învăţământului gorjean: „Însă în urmă cu două zile, am primit o nouă comunicare telefonică de la reprezentanţii Ministerului Educaţiei, prin care ni se spunea că de fapt vor fi disponibilizate 250 de persoane. Toate aceste măsuri se vor lua cu începere de la 1 septembrie 2010”. Conform informaţiilor furnizate de ISJ, pe lista neagră se află în primul rând pensionarii şi suplinitorii, dar se aşteaptă adoptarea bugetului pe salarizare până la luarea unor măsuri concrete. Însă aceasta n-ar fi o noutate pentru învăţământul gorjean, întrucât şi de la 1 septembrie 2009, şi-au pierdut locul de muncă 340 de angajaţi din sistem, dintre care majoritatea cu funcţii didactice. Prima măsură care se vor impune cu începere din anul următor îi vizează pe conducătorii unităţilor de învăţământ, astfel încât toţi directorii şi directorii adjuncţi vor trebui să se întoarcă la catedră, pentru a preda între  6 şi 12 ore pe săptămână, în funcţie de mărimea şcolii. Norma didactică se va mări şi pentru cadrele didactice cu gradul didactic I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 ani, care vor fi nevoiţi să predea 18 ore pe săptămână. De asemenea, se prevede majorarea efectivelor minime de elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: