Spitalul Judeţean va spăla cearşafurile cu 40 de miliarde

Spitalul Judeţean Târgu-Jiu intenţionează să încredinţeze unei firme serviciul de spălătorie pentru a face economii. De fapt, instituţia va ajunge să spele cearşafurile pacienţilor cu aproape 40 de miliarde de lei vechi. Instituţia de sănătate a publicat pe SEAP un anunţ de licitaţie căutând o firmă care să preia sarcinile serviciului de spălătorie. Contractul va fi pe patru ani. În acest moment spitalul are angajate 16 spălătorese. Informaţii despre acest subiect am obţinut cu greu de la conducerea spitalului, care spune că până acum se cheltuia mai mult de zece miliarde pe an pentru susţinerea spălătoriei.

Potrivit anunţului, Serviciul de spălătorie al Spitalului Judeţean va fi externalizat începând de anul viitor. Dacă această externalizare va fi rentabilă se va proceda la fel şi în cazul altor servicii ale spitalului precum cantina şi serviciul de curăţenie. Directorul Gheorghe Neaţă nu a spus prea multe despre salariul unei spălătorese, cheltuielile actuale cu acest serviciu sau economiile pe care crede că le va obţine. „Eu am un buget total, nu ştiu cât este pentru fiecare în parte. Sunt 16 spălătorese. Nu ştiu ce salariu au. Minim, ce salariu să aibă-“, a spus Neaţă grăbindu-se să închidă telefonul.

O tonă de lenjerie pe zi

Directorul economic al Spitalului, Dorin Vârjan, a declarat că după încredinţarea acestor servicii va fi calitate, dar şi reduceri economice.

„Nu e vorba numai de salariu, călcat spălat, apă curent, detergenţi, utilaje. Noi am făcut costurile reale pe şase luni şi e o reducere de 15 la sută. Vom reduce 15 la sută din cheltuielile lunare plus că vom avea servicii de calitate. Noi nu avem calandre, să le călcăm şi nu putem călca manual“. Acesta a mai explicat că au fost două soluţii: fie cumpărarea unor utilaje noi, fie încredinţarea serviciul de spălătorie. „Utilajele noastre sunt vechi de 30 de ani şi distrugeau lenjeria, o rupeau mult mai repede decât s-ar fi deteriorat în mod normal. Ori făceam investiţii de 7-10 miliarde şi nu aveam bani, ori trebuia să găsim o soluţie“, a precizat Vârjan.

În anunţul de pe SEAP sunt arătate cantităţile minime şi maxime de lenjerie ce va trebui spălată. Astfel: 1.000 kg/zi x 365 zile/an x 4 ani, respectiv 1.460.000 kg, iar cantitatea maximă este de 1.200 kg/zi x 365 zile/an x 4 ani, respectiv 1.752.000 kg.

Vârjan a mai explicat că firma contractată va fi plătită în funcţie de kilogramele spălate.

Firmele care doresc să participe la licitaţie îşi pot depune documentaţia până la data de 14 ianuarie 2010.

Spălătoresele nu rămân fără loc de muncă

La Spitalul Judeţean sunt angajate, în prezent, 16 spălătorese. Acestea nu îşi vor pierde locurile de muncă odată cu externalizarea serviciului de spălătorie. “Dacă firma câştigătoare nu va dori să preia angajaţii care se ocupă acum de spălătorie, aceştia vor fi încadraţi ca îngrijitori ai spitalului fără să fie daţi afară”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean. 

declaratie

“Externalizarea ar trebui să reducă cheltuielile cu 15%. Firma care va câştiga licitaţia se obligă să facă acest lucru. În funcţie de cât de rentabil se va dovedi a fi externalizarea serviciului de spălătorie se va stabili dacă se va proceda la fel şi cu serviciul de curăţenie şi cantina”

 Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean.

1 cearşaf 400-500 gr.

1 fata de perna 150-200 gr.

1 fata de masa 400-500 gr.

1 halat de baie 900-1,200 gr.

1 prosop 150-250 gr

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: