O nouă sesiune de proiecte pentru tinerii fermieri

Tinerii fermieri gorjeni care doresc să-şi dezvolte o afacere pot depune proiecte în cadrul sesiunii de depunere care se desfăşoară în această lună pe Măsura 112 « Instalarea tinerilor fermieri ». Proiectele se depun la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj până la sfârşitul acestei luni. Sunt eligibili pentru a primi sprijin financiar nerambursabil fermierii în vârstă de până la 40 de ani, persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE1, este situată pe teritoriul ţării şi este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol.

Cosmin Mazilu, directorul coordonator al OJPDRP Gorj, spune că persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finanţare au anumite obligaţii : « Persoanele neautorizate trebuie să se înregistreze şi autorizeze până la data încheierii Contractului de finanţare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) ». Restricţii la această măsură beneficiarii înregistraţi în lista APDRP a debitorilor până la achitarea integrală a datoriei faţă de APDRP, cei care au contracte de finanţare reziliate pentru FEADR din cauza nerespectării clauzelor contractuale şi rezilierea are o vechime mai mică de un sau beneficiarii care se află în situaţii litigioase cu APDRP. Sesiunea se adresează în special solicitanţilor care deţin în proprietate sau în folosinţă exploataţii agricole. Valoarea sprijinului financiar acordat pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 Euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă. Principalul obiectiv al Măsurii este îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol. Mazilu mai precizează că este deja cea de-a treia sesiune organizată pentru această măsură, iar fondurile totale alocate României sunt de 337.221.484 euro. Tot în această perioadă se pot depune proiecte pe Măsura 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole si forestiere", care urmăreşte creşterea competitivităţii întreprinderilor de procesare agroalimentare şi forestiere. Pot primi finanţare persoane fizice autorizate şi persoane juridice înregistrate în baza legislaţiei din Romania ca micro-întreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii şi alte întreprinderi. De asemenea, din data de 14 iunie se pot depune proiecte pe Măsura 312 « Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de întreprinderi ».

Toate proiectele anterioare au fost aprobate

Toate cele 98 proiecte depuse de tinerii fermieri gorjeni pe Măsura 112 « Instalarea tinerilor fermieri » în sesiunea din noiembrie 2009 au primit undă verde pentru finanţare. Cele mai multe dintre proiectele depuse au urmărit înfiinţarea exploataţiilor apicole. Cosmin Mazilu spune că deja 70 dintre beneficiari au semnat contractul de finanţare Cei mai mulţi beneficiari care au venit la noi au trecut de etapa semnării contractului de finanţare şi urmează să primească prima tranşă din bani : « Suma alocată fiecărui proiect în parte se acordă în două tranşe de plată; în prima tranşă se acordă 60% din valoarea sprijinului pentru instalare în perioada imediat următoare de la semnarea contractului, iar tranşa a doua o vor primi la îndeplinirea acţiunilor prevăzute în planul de afaceri. Însă verificarea condiţiilor pentru acordarea celei de-a doua tranşe nu trebuie să depăşească 36 luni de la data aprobării deciziei pentru acordarea sprijinului ». Alte proiecte depuse pe măsura 112 au ca scop pomicultura, cultivarea plantelor ornamentale sau creşterea animalelor. In schimb, pe măsura 123 a fost un singur proiect aprobat şi nu există prea multe solicitări, întrucât cuantumul sprijinului este de 50% din valoarea investiţiei, iar plafonul minim acceptat pentru un astfel de proiect este de 5.000 euro.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: