O parte din mineri revin la lucru, după Paști. Care este programul!

Vești bune pentru o parte din minerii din cadrul CE Oltenia. Salariații de la carierele de pe zona Motru, Rovinari și Mătăsari vor reveni la lucru pe 3 mai. Cei de la Husnicioara rămân în continuare în șomaj tehnic. Nici nu ar putea reveni deocamdată, asta pentru că în prezent se fac lucrări de revizii și reparații, spun sindicaliștii din zonă.

Minerii din Carierele Roșia, Pinoasa, Tismana, Rovinari, Peșteana, Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța și Lupoaia sunt chemați din nou la muncă, în program normal de cinci zile pe săptămână, deși mulți dintre ei erau planificați în șomaj tehnic. Acest program este cel puțin pentru luna mai. Minerii vor reveni în producție cu data de 3 mai, imediat după sărbătorile pascale. Revin la serviciu și o parte din salariații TESA, deși prin hotărâre de Directorat aveau programate patru zile de concediu la începutul lunii mai. Directorul Diviziei Energetice a explicat ce a determinat readucerea în câmpul muncii a minerilor. "Eu am solicitat să revină pentru că trebuie să alimentăm grupurile energetice, termocentralele, cu cărbune. N-au rămas fără cărbune, dar o să scadă în perioada aceasta de când nu livrează. Ca să nu consumăm ce am stivuit deja i-au rugat să revină la lucru începând cu 3 mai", a declarat Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice.

Husnicioara, tot acasă

Rămân în întrerupere de activitate doar minerii de la Husnicioara și salariații de la Unitatea de Închidere și Conservare (UIC) Motru, precum și cei de la Mina Tehomir. Liderii sindicali de la cariera Husnicioara par să fie resemnați cu acest program de întrerupere de activitate deoarece nu are nici un beneficiar. Termocentrala Halânga funcționează acum doar pentru asigurarea apei calde pentru locuitorii din Drobeta Turnu Severin. Sindicalistul Paul Constantinescu spune că oricum nu se poate exploata lignit pentru că unitatea se află într-un program de reparații și redimensionări. "Noi suntem pe trei luni în șomaj tehnic, aprilie, mai și iunie. Nu putem să reluăm pentru că am început să facem niște activități pentru eficientizarea carierei. Scurtăm niște trasee de benzi și alte lucrări. Când ne întoarcem, dacă e cazul, să avem o eficientizare. Sunt 10-15 salariați care participă zilnic la aceste activități", a explicat  Paul Constantinescu, lider sindical la cariera Husnicioara.    

IUNIE

Nu se știe dacă și în luna iunie minerii din complex vor lucra la program de 5 zile sau li se pregătesc alte perioade de șomaj tehnic. Totul depinde de energia pe care CE Oltenia reușește să o vândă, spun cei din Directorat. "Pentru iunie este altă discuție. În principiu rămâne toată lumea să muncească. Depinde cum vom reuși să vindem energia electrică în lunile mai și iunie", a precizat directorul Diviziei Energetice.

Vizualizări: 2,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: