Chinezii, englezii şi bătălia pe cărbunele din Oltenia

Chinezii au plecat supăraţi după ultima vizită făcută în Gorj, cu mesajul că nu se mai întorc dacă nu obţin un preţ sub 10 euro pe tona de cărbune, susţin surse sindicale. Costul de producţie al Complexului Energetic Oltenia este în prezent mai mare, astfel că nimeni nu îşi asumă să le garanteze în scris chinezilor un astfel pe preţ, mai ales pe termen lung. Interesant este că Ministerul Energiei a atacat conducerea CE Oltenia, pentru că la lucrările grupului pe Lignit nu a fost în stare să spună care este costul cărbunelui. După atac, aparent fără nicio legătură, compania a dat publicităţii un comunicat prin care a dat asigurări că investitorii chinezi se vor întoarce. Războiul pare însă pierdut de chinezi, după ce ambasadorul Marii Britanii a venit în Gorj să se intereseze de soarta CE Oltenia. Potrivit unor surse, ambasadorul a pus întrebări punctuale despre Ciurel, despre Ciobotărică, despre investiţia în fotbal şi despre chinezi.

Pe 13 aprilie, Ministerul Energiei dădea un comunicat în care se arăta dezamăgit de administraţia Complexului Energetic Oltenia. „E nevoie de multă muncă și determinare. Și mai cred că e nevoie de asumare personală în actul de management. Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră are un rol determinant în acest proces, dar nu pot să îmi ascund dezamăgirea când văd ritmul în care se mișcă activitatea conducerii de la CEO. Ne vom întâlni și săptămâna viitoare și sper că până la următoarea întâlnire să vedem determinarea de care e nevoie”, declara Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului pentru activitatea minieră, după întrunirea grupului de lucru Lignit. Un atac cel puţin neobişnuit, dacă nu de-a dreptul suspect, câtă vreme ministerul poate dispune măsuri fără să lanseze în presă ameninţări.

Chinezii au plecat dezamăgiţi
Comunicatul dur al Ministerului Energiei venea la o zi după plecarea chinezilor, care stătuseră două săptămâni în Gorj. Cel puţin aşa se arată într-un comunicat al CE Oltenia din 15 aprilie. „În perioada 28.03.2016 – 12.04.2016 s-a desfăşurat  vizita de lucru, in Romania, a reprezentanţilor chinezi ai societăţii mixte Huadian Oltenia Energy SA, delegaţia fiind condusa de vicepreşedintele acesteia. In cadrul intalnirilor s-au discutat principii ale contractelor de furnizare cărbune si furnizare servicii. Discuţiile au avut loc in Targu Jiu  cu reprezentantii CE Oltenia, dar si la Bucuresti cu conducerea Ministerului Energiei. Următoarea vizită va avea loc in cursul lunii mai, când se preconizează că vor fi perfectate contractele, iar noua societate va putea fi înregistrată la Registrul Comertului”, spunea CE Oltenia într-un comunicat.
Pe surse s-a auzit însă cu totul altceva şi anume că investitorii chinezi au plecat nemulţumiţi, pentru că nu li s-a garantat un preţ mic al cărbunelui pe care vor să-l folosească în noul grup.

Atac punctual pe preţul tonei de cărbune
Pe 19 aprilie a mai fost un atac al Ministerului Energiei la adresa administraţiei CE Oltenia, care nu ar fi prezentat date concrete la grupul de lucru pe Lignit. „Și de data aceasta au venit cu materialele din care lipsesc informații importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de cărbune exploatată”, susţinea ministerul într-un comunicat. Administraţia CE Oltenia a primit şi un ultimatum, care expiră joi, 28 aprilie.
Lucrurile s-au calmat însă mai repede. Pe 20 aprilie ministrul Grigorescu a venit fără vreo treabă la CE Oltenia şi a dat asigurări că nu se pune problema schimbării conducerii companiei. În următoarele două zile, doi ambasadori, cei ai Japoniei şi Marii Britanii, au călcat pragul Complexului Energetic Oltenia. Cel din urmă s-a întâlnit şi cu politicienii locali, care au priceput din discuţie că domnii din China îi cam încurcă pe investitorii din Vest.
Oficial ni s-a comunicat doar că “Excelenta Sa a apreciat evoluţia pozitivă a companiei din acest an, dupa cei doi ani cu rezultate negative”. Cu alte cuvinte, are şi Ciobotărică susţinerea lui, în ciuda atacurilor la care este supus dinspre Consiliul de Supraveghere şi minister.
PRECEDENT
Chinezii au încercat în ultimii ani să convingă şi alţi directori ai CE Oltenia să garanteze un preţ mic de livrare pentru grupul nou chinezo-român care ar urma să fie construit la Rovinari. „Ei vor sub 10 euro. Se va putea, sigur că se va putea. E datoria noastră să facem treaba asta şi să creăm oportunităţile necesare. O vom face aplicând tehnologii adecvate, punând în funcţiune legea 255, reorganizând fluxurile şi deservirea utilajelor pentru că suntem suprapopulaţi în zonele productive“, declara Ciurel în 2013, când costul cărbunelui la Rovinari era de 12-14 euro.
INVESTIŢIE
Valoarea totală a investiţiei în grupul nou de la Rovinari este 847 de milioane de euro, dar chinezii vor investi în primă fază 30%, adică 254 de milioane de euro, restul banilor fiind luaţi de la bănci. Potrivit Memorandumului semnat de guvernul Ponta, investiţia se va întinde pe o suprafaţă de 141.885 mp din care 87.281 mp deţinuţi de CE Oltenia şi 54.604 mp achiziţionaţi de la Energoconstrucţia, tot de către CE Oltenia. Chinezii vor cumpăra cărbune de la carierele Roşia, Tismana, Pinoasa, aproape 4,5 milioane de tone anual.

Vizualizări: 8,255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: