O revelaţie medievală vede pentru prima dată lumina tiparului

Dascălul Grigore Haidău a facilitat recent accesul iubitorilor de carte din Gorj către un text vechi de câteva secole şi intitulat „De necrezuta viaţă a lui Ionuţ, căpitan de oaste”, povestire ce se petrece în vremea lui Matei Basarab pe meleagurile Gorjului. Telespectatorii GORJ TV vor afla la emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” peripeţiile acestui text dar şi ale eroului medieval renumit pentru aventurile sale militare şi erotice.

Grigore Haidău a primit textul povestirii prin anul 1980 de la inginerul Nicolae Nicolau, provenienţa fiind se pare de la Ion Anestin, cunoscut editor al Tipografiei Vremea din Bucureşti în perioada interbelică. Pentru prima dată această povestire ajunge la cititori aşa cum a scris-o autorul medieval Iancu Zogravu. Aşa cum găsim la începutul cărţii, Iancu Zogravu este de fapt un legatar testamentar al Căpitanului Ioniţă, zugrăvindu-i biserica şi ducându-i mai departe memoria.

Iancu Zogravu se va întoarce în 1643 de la Padova pentru a zugrăvi, la Hudurloaia, pe malul drept al Oltului, biserica ridicată de căpitanul Ioniţă „spre iertarea păcatelor sale şi a neamului lui”. Acţiunea cărţii se petrece în timpul domniei lui Matei Basarab, căpitanul Ioniţă fiind unul dintre apropiaţii acestuia. Domnitorul îl cunoscuse pe Ioniţă cu prilejul uni refugiu la Mânăstirea Tismana şi devenise unul dintre slujitorii săi de bază. Povestirea este scrisă după moartea lui Matei Basarab (1654) când, autorul, paralizat fiind de la brâu în jos în urma căzăturii de pe schelele  unei biserici îşi aduce aminte de trecut.

Acest text este cu atât mai interesant cu cât se încadrează într-un tip de literatură erotică aşa cum mai avem , de exemplu, „Povestea poveştilor” de Ion Creangă. Viitorul căpitan Ioniţă va avea permanent de luptat cu zburdălniciile trupului. Va muri în luptă pentru domnitor, nu înainte de a aduce în slujba domnitorului mai mulţi dintre copiii apăruţi ca urmare a aventurilor sale galante.

Telespectatorii vor putea afla şi alte amănunte de la publicistul Grigore Haidău luni seara, orele 18.30 şi 20.30 pe GORJ TV.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: