O ruină din Bengeşti-Ciocadia, redată sistemului de învăţământ

O ruină din Bengeşti-Ciocadia ar putea fi inclusă în sistemul de învăţământ în condiţiile în care Ministerul Educaţiei ar aloca fonduri pentru reabilitare. Este vorba despre o şcoală, construită în anul 1916, care de peste 15 ani a fost lăsată în paragină. Ba mai mult, clădirea a fost devastată de localnici fiind lăsată fără geamuri şi uşi. Asta în condiţiile în preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi cei din învăţământul gimnazial îşi desfăşoară activitatea în două clădiri situate în aceeaşi curte.

Aproximativ 200 de copii, preşcolari şi elevi în clasele I-VIII, din Bengeşti-Ciocadia îşi desfăşoară activitatea în două clădiri situate în aceeaşi curte. Asta în condiţiile în care o fostă unitate de învăţământ a fost lăsată în paragină, deşi zona din apropiere fusese amenajată cândva cu balansoare şi tobogane pentru cei mici. Este vorba despre o şcoală devenită ruină şi pe care localnicii au lăsat-o  uşi şi ferestre. Primarul Victor Geogia spune că a intenţionează să reabiliteze această clădire pentru a o reda sistemului de învăţământ. „Intenţionăm să reabilităm clădirea fostei şcoli, construită în anul 1961, pentru a-i muta acolo pe preşcolari şi pe elevii din clasele I-IV. În momentul de faţă, toţi îşi desfăşoară activitatea la şcoala cea mare, iar în pauză se întâlnesc în curte cu elevii mai mari. Aceştia aleargă, sunt mai năzdrăvani şi există riscul ca cei mici să se accidenteze mult mai uşor decât dacă ar avea un spaţiu unde să înveţe numai copiii cu vârste apropiate”, a declarat Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia.

Pentru reabilitarea fostei şcoli este nevoie de aproximativ 4 miliarde de lei vechi. „Lucrăm la un proiect şi încercăm să-l depunem la Ministerul Învăţământului până la Paşti în vederea obţinerii de fonduri. Ne-ar trebui aproximativ 4 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea fostei şcoli”, a menţionat Victor Geogia.

SPRIJIN

Primarul de la Bengeşti-Ciocadia spune că se bazează pe sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj pentru a-l ajuta să obţină finanţarea a două proiecte pentru şcoli. „Pe lângă reabilitarea fostei şcoli, încercăm să mai obţinem fonduri şi pentru înlocuirea acoperişului şcolii de la Bălceşti pentru care ne-ar trebui cam un miliard şi jumătate de lei vechi. Domnul inspector general mi-a promis că vom merge împreună la Bucureşti pentru a ne ajuta să obţinem finanţare pentru cele două proiecte.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: