Oamenii fărădelegii

Când ministrul de Interne îţi spune la televizor că 30.000 de poliţişti au fost angajaţi pe pile sau pe şpagă nu îţi rămâne decât să te întrebi de ce nu pleci odată într-o ţară normală. 30.000 de poliţişti fără şcoală de profil, angajaţi în ultimii 13 ani!!! O estimare îngrijorătoare, pentru că vorbim de o instituţie, Poliţia, care trebuie să fie de maximă încredere pentru cetăţean.

„Nepoţi” şi „nepoate” i-a numit ministrul Igaş pe cei 30.000 de oameni care înţeleg că lucrează ilegal în poliţie. Cu aceştia va începe restructurarea, promite ministrul. Băsescu merge mai departe şi anunţă tot la televizor toleranţă zero nepoţilor din întreaga administraţie publică. Sună bine, dar mă îndoiesc. Măcar pentru faptul că vor ajunge cu toţii la Justiţie, sistemul cel mai plin de nepoţi, unchi, veri, cuscri şi aşa mai departe, unde vor fi repuşi în funcţii.

Plus că nepoţii şi nepoatele au trecut pe la partid. Bun, pe la partide, dar să zicem că ăştia din opoziţie nu mai pot interveni pentru nepoţii lor. Aşa că vorbim de pedeliştii pe care îi vedem prin tot felul de stenograme, cum intervin pentru angajarea unuia sau altuia. Un sistem de lucru bine implementat de toate guvernările de până acum, cu care vrea să lupte Băsescu cu câţiva miniştri? Mai crede cineva că România poate fi scoasă din… situaţia în care este? Pe cine se bazează Băsescu? Pe un partid care mârâie la fiecare măsură, dar nu îndrăzneşte să latre, ca să nu fie scos din curtea guvernării? Nu văd aproape pe nimeni alături de Băsescu în lupta lui cu mizeria din poliţie, din justiţie, din sistemul sanitar, din învăţământ, din companiile de stat, de peste tot. Doar câţiva miniştri care spun „Da, şefu!” din reflex, nu din convingere. Şi Igaş este printre ei.

Sincer, cred că Băsescu îşi va termina mandatul spunând că a fost înfrânt de sistem. Înfrânt de acel stat, pe care l-a descris ca pe un om gras, care stă în spinarea privatului slab. Nu cred în victoria lui Traian Băsescu împotriva sistemului clientelar, dar cred că merită apreciat pentru că măcar a încercat. Dacă avea susţinerea PDL, poate reuşea mai mult. Dar politicienii ştiu bine cu ce mijloace se face procentul mare la alegeri şi nu sunt dispuşi să se joace de-a Albă ca Zăpada.

Mi-e greu să înţeleg cum crede şeful statului că va face reformarea statului, câtă vreme la Târgu Jiu, de exemplu, listele de disponibilizaţi din Finanţe şi Garda Financiară s-au făcut în cârciuma unui pedelist local. Nici măcar la partid. Poate că eu sunt prea bătrân să mai cred în Albă ca Zăpada, aşa că mizez pe eşecul reformării statului. Nici măcar tinerii, care ar avea tot interesul să vrea să trăiască într-o ţară normală, nu vor reformă, pentru că şi ei văd că în statul vechi luau bacul, făceau facultăţi, le găsea tata serviciu, eventual în Poliţie…

Nu ştiu nici măcar dacă Traian Băsescu vrea cu adevărat reformarea statului, dar dacă vrea, sunt aproape sigur că nu va reuşi. Şi nu va reuşi pentru că nu a atras de partea lui oamenii corecţi din ţara asta, atâţia câţi or fi, oameni care au fost afectaţi de traiul într-un stat mult prea corupt. Dar, dacă voi afla în fiecare zi o bucăţică de adevăr despre corupţia din sistemul de stat, poate, cine ştie, voi crede suficient de mult încât să fiu dispus să intru în luptă.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: