Oamenii străzii, adăpostiţi de frig la Casa Iris

Tot mai mulţi gorjeni fără adăpost se refugiază la Casa Iris odată cu scăderea temperaturilor. Autorităţile locale se aşteaptă ca numărul solicitărilor să crească în perioada imediat următoare. Capacitatea centrului este de 32 de locuri, 16 pentru bărbaţi şi 16 pentru femei, însă în sezonul rece numărul acestora se suplimentează, de multe ori primăria fiind nevoită să apeleze la saci de dormit pentru ca oamenii să nu rămână pe stradă.

Casa Iris asigură persoanelor adulte cu sau fără copii, care au domiciliul legal sau sunt rezidente pe raza municipiului Târgu Jiu, condiţii corespunzătoare de cazare pe timpul nopţii, de igienă corporală, asistenţă medicală primară, supraveghere, servicii sociale dar şi consiliere psihologică „În acest moment avem 10 bărbaţi, în dormitorul pentru bărbaţi, unde mai sunt 6 locuri libere, iar în dormitorul pentru femei avem 9 femei şi cinci copii, deci mai avem doar două paturi libere. Condiţiile la noi nu se schimbă în funcţie de sezon. Suntem pregătiţi permanent pentru că oamenii au nevoie de noi fie că e vară, fie că e iarnă. În sezonul rece poate chiar mai mult întrucât nu ne putem permite să lăsăm persoanele să îngheţe pe străzi”, a declarat Teodora Ciobanu, directorul Direcţiei de Protecţie Socială Târgu Jiu.

Deşi majoritatea asistaţilor sunt cetăţeni de pe raza municipiului, la Casa Iris şi-au găsit adăpost pe timpul iernii şi persoane din alte judeţe. “În limita locurilor disponibile a fost acordată cazare în regim de urgenţă şi persoanelor fără adăpost din afara municipiului Târgu Jiu. Iarna trecută am apelat chiar la saci de dormit pentru ca oamenii să nu rămână pe stradă”, a precizat Teodora Ciobanu.

Potrivit regulamentului ei au posibilitatea să stea la Casa Iris maximum 3 luni. După ce ies, mulţi dintre ei ajung din nou pe stradă şi apoi reprezentanţii administraţiei locale le întocmesc alte dosare, asigurându-le iar adăpost. Conducerea Direcţiei de Protecţiei Socială spune că au existat şi situaţii în care persoanele fără locuinţă au fost găzduite la Casa Iris peste un an de zile.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: