Oficial din Ministerul Energiei: Fără credit, CEO risca insolvența

Complexul Energetic Oltenia a luat 500 de milioane de lei credit pentru a putea achiziționa certificatele de carbon până la 30 aprilie, iar acum oficialii vorbesc despre riscurile pe care le implica neluarea acestui credit.

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre acest subiect într-o conferinţă pe teme de energie. "CE Oltenia a acoperit mare pondere din povara certificatelor de dioxid de carbon, care au fost bugetate la 7 euro pe certificat şi au ajuns la o medie de peste 21 de euro ca achiziţie. Deci, marea parte a certificatelor a fost acoperită din venituri proprii, adică, mai concret, piaţa a absorbit, în multe perioade de timp, costul acestor certificate. Dar au fost şi perioade lungi de timp când preţul din piaţă nu a absorbit aceste certificate. Ca atare, prima măsură care trebuie luată o reprezenta un credit pentru a acoperi această diferenţă. Dacă nu făceam acest lucru, penalităţile de 100 de euro pe certificat duceau la insolvenţă", a spus Vişan.

Potrivit secretarului de stat, în acest moment, compania nu mai are niciun fel de ameninţare de acest tip, numai că este vulnerabilă la o nouă creştere a preţului certificatelor şi la impredictibilitatea pieţei.

Complexul Energetic Oltenia a trebuit să plătească 1,4 miliarde de lei pentru certificatele de anul trecut, echivalentul a 40% din cifra de afaceri, şi a cumpărat deja titluri de 900 de milioane de lei din fonduri proprii, pentru restul urmând să utilizeze creditul recent aprobat. (A.A.)

Vizualizări: 1,952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: