Olimpici din Gorj, vânaţi de marile universităţi din lume. Elevii ţintesc America!

Mulţi dintre olimpicii din Gorj ţintesc mari universităţi din lume după terminarea liceului. America sau Anglia sunt printre ţările unde visează să studieze miciile genii de la noi. Iar marile universităţi îi vânează şi îşi doresc să-i aibă studenţi.

Mario Scurtu e în clasa a noua, la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, din Târgu Jiu, dar deja se mândrește cu un palmares bogat când vine vorba de rezultatele obținute la concursuri naționale și internaționale. Are numeroase medalii de aur și argint la matematică, fizică sau lingvistică. Şi-a făcut deja planurile pe mai departe. Simte că nu poate deveni mai bun în ţara sa, aşa că îşi doreşte să studieze peste hotare. Ţinteşte Statele Unite.

„Am o afinitate față de astrofizică, de cosmos în sine. După ce termin liceul, aș vrea să continui studiile în străinătate pentru că, după cum v-am spus, am o pasiune față de fizică și astrofizică, iar cercetarea în țara noastră, în aceste domenii, nu este bine finanțată și nu am prea multe posibilități de dezvoltare. Statele Unite au, în domeniile acestea, cele mai mari resurse”, a spus Mario.

Vlad Vulpe studiază la Colegiul „Tudor Vladimirescu”. Alături de el, Mario va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori. Competiția va avea loc, luna viitoare, în Columbia, unde se vor aduna cei mai buni elevi din lume la fizică, biologie și chimie. „Pe lângă muncă, sunt și sacrificii multe. O să încerc, pe parcursul liceului, să-mi pun dosarul pentru a vedea dacă sunt admis la facultățile de top din străinătate”, a declarat Vlad.

„În ultimii 10-15 ani, au tins să meargă spre MIT. În Statele Unite, foarte greu ajung. La Harvard, unde Dumitru face doctoratul, și la Cambrigde, unde a absolvit Dumitru și îl avem deja pe Andrei Mărgeloiu. Elevii merg către Anglia sau SUA, către universități care au știut să vină să-i caute. Universitățile vânează rezultatele acestor elevi remarcabili, a spus Cristina Goanţă, directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, într-un interviu la Antena 1.

Un alt elev cu rezultate remarcabile ţinteşte o mare universitate. Mihai Bratu îşi doreşte să studieze la MIT, în America. „Prin elevul Mihai Bratu, ca şi anul acesta, suntem una dintre foarte puţinele şcoli din ţară şi din lume care are trei medalii la o competiţie internaţională. Anul acesta, toate trei obţinute de Mihai Bratu la Lingvistică în Asia şi argint la Olimpiada de Geografie. Mihai alege să plece anul viitor. Şi-a depus toate documentele pentru a fi admis la MIT, în Statele Unite. Vom afla în decembrie dacă va fi admis. Olimpiadele internaţionale sunt doar pentru vârfuri. A fi olimpic naţional sau internaţional nu ar trebui să fie miza pentru învăţământul nostru”, a mai spus Cristina Goanţă.

Galerie foto



Vizualizări: 1,600

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: